Сьогодні 24 січня: цікаво знати

24 Січня 2022 06:20

Фото Мандрівник Черкаси

За церковним календарем 24 січня вшановують преподобного Феодосія Великого, спільних житій начальника; преподобного Михаїла Клопського, Новгородського; преподобного Феодосія Антіохійського та Єлецьку ікону Божої Матері.

У народі 24 січня називався «Феодосієве тепло». Зазвичай у цей день справді була тепла погода, але люди побоювались такого тепла і говорили: «Бійся весни у січні», адже «січень без снігу – літо без хліба», хоча тепла погода у цей день передвіщала ранню і теплу весну. Якщо на Феодосія була відлига, то готувались до затяжної весни.

Іменинники 24 січня:
Віталій, Володимир, Михайло, Степан, Терентій, Федір, Феодосій, Віра.

Чи знаєте ви, що:

  • На англо-бурській війні (1899—1902 рр.) командиром одного із загонів бурів був українець Юрій Будяк. Він врятував Уїнстона Черчілля, який попав у полон, від розстрілу. Майбутній славнозвісний прем’єр-міністр Великобританії допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. У 1917 році Ю.Будяк працює в апараті Центральної Ради, а потім – радянські табори. Смерть застала його в 1943 році.
  • Найбільша кількість псевдонімів була у О. Кониського – 141, у І. Франка – 99, О. Маковей користувався 56 псевдонімами.
  • М. Сльозка вважається найпершим фаховим продавцем української книжкової продукції, XVII-XVIII ст. Вперше продавав видання Львівського братства, роз’їжджаючи по ярмарках.