Найменшому пацієнту – 4 дні: як лікують дітей із COVID-19 на Черкащині

7 Лютого 2022 18:36

У ковідному відділенні Черкаської обласної дитячої лікарні станом на 7 лютого лікують 25 дітей. Тимчасовий шпиталь розгорнули на базі офтальмологічного відділення, розповів Суспільному директор закладу Микола Кондрацький.

Відділення розпочало свою роботу 3 лютого 2022 року. За словами Миколи Кондрацького, найменшому пацієнту чотири дні, найстаршому – 8 років.

П’ять днів у відділенні черкащанка Марія Ломаченко. Її дитині 7 днів.

“Я приїхала народжувати з ПЛР-тестом, вже був коронавірус, і відповідно у дитини. Зараз все добре. Була температура один день і все, вже немає симптомів”, — розповіла жінка.

Черкащанка Валентина Ларіна розповіла: не зволікала і при перших симптомах звернулася до лікарів. У відділенні вона з двома онуками:

“Діти потрапили з блюванням, температура висока під 40, задишка була в старшого хлопчика, він задихався. Нині все добре, сплять спокійно, температура стабілізувалася. Діток добре доглядають, всі бігали питали як вони, серед ночі лікар приходив”.

Розлади шлунково-кишкового тракту, температура та погіршення загального самопочуття – з такими симптомами найчастіше потрапляють діти до відділення, пояснив лікар педіатр-неонатолог Стасій Сусленко:

“Ми переводимо сюди дітей тільки після певних досліджень: це швидкий тест та оцінки стану. Після оцінки ситуації вирішують про госпіталізацію. У відділення кладемо дітей із ступенем середньої тяжкості, які потребують динамічного спостереження та лікування”.

Відділення обладнане всім необхідним для лікування і розраховане на 25 ліжок, розповіла завідувачка відділення Наталія Русіна.

“Дітки, які мають стабільний стан, але ще мають позитивний тест – або вони, або мама, яка з ними контактує – ми відправляємо додому на самоізоляцію”, – пояснила лікарка.

Медичний персонал для шпиталю збирали з різних відділень. 16 медичних сестер та 8 лікарів працюють позмінно.

Таке відділення є необхідним у нинішніх умовах, пояснив директор обласної дитячої лікарні Микола Кондрацький. На його облаштування витратили 300 тисяч гривень.

“Зробили ремонт, тому що це відділення не інфекційне. Залучили кошти і бюджетні, і Національної служби здоров’я, і від благодійників.

Зі слів Миколи Кондрацького, якщо кількість захворювань серед дітей буде збільшуватися, відділення планують розширити до 50 ліжок.