Обіцяють житло та доплати: у Балаклею на Смілянщина потрібен сімейний лікар

9 Лютого 2022 14:00

Житло та доплати обіцяють новому сімейному лікарю у селі Балаклея на Смілянщині. Поки чекають, хто згодиться працювати, двом тисячам жителів села доводиться їздити по медичну допомогу за десятки кілометрів, повідомляє “Суспільне”.

Попередній лікар, за словами головної лікарки центру первинної допомоги Тетяни Проценко, звільнився у жовтні 2021 року через надмірне навантаження.

“Задекларованих було понад дві тисячі людей. Враховуючи, що загалом населення Балаклеївської дільниці близько 5 тисяч, то треба, щоб були два сімейних лікарі й один педіатр”, – пояснила вона.

Місцевий житель Петро Коломієць розповів, що їхати до сімейного лікаря він із дружиною має у село Орловець за 11 кілометрів, бо у Балаклеї його немає.

“Знайшли сімейного лікаря аж у Городищенському районі. І от тепер, коли хворіємо, їдемо туди, а сімейний лікар починає направляти нас у Городище, де приймальні дні вівторок і четвер. Виходить, хворобу треба “підлаштовувати” під лікаря. Не розумію як це: таке село, отака велика громада і немає сімейного лікаря”.

Людям довелося підписувати декларації деінде, розповів місцевий житель Олександр Ребрін:

“Є Ротмістрівка, це за 20 кілометрів, є село Холодне. Я особисто підписав декларацію із лікарем у Центрі сімейної медицини, що біля станції Шевченка. Це десь 16 кілометрів їзди”.

Зі слів головної лікарки центру первинної допомоги Тетяни Проценко, близько 1,5 тисячі населення не підписали декларації із лікарем, однак без уваги не залишають нікого: всі, хто звертаються у базову амбулаторію, отримують необхідну допомогу.

Лікарка-педіатр Олена Коваленко пояснила: і вона, і медсестра мають право надавати допомогу тільки в межах своєї компетенції. Виписувати рецепти чи направлення може тільки сімейний лікар, тому за цим і доводиться їхати у Смілу або у сусідні села.

“Долікарську допомогу ми, звичайно, можемо надати: таблетку від тиску запропонувати, краплі накрапати, щоб заспокоїти людину, а далі вже лікар вирішує, що робити”, – пояснила медсестра Оксана Черненко.

У лабораторії місцеві можуть здавати і аналізи, але лише ті, які не потребують електронного направлення від сімейного лікаря.

У амбулаторії пустують стаціонар та кабінет сімейного лікаря, хоча, за словами лікарки-педіатра Олени Коваленко, для його роботи в медзакладі є усе:

“І кардіограф є, і ноутбук, і принтер, і комплект апаратури для телемедицини, тільки залишається лікаря знайти”.

Брак лікарів – проблема не лише у Балаклеї, розповіла головна лікарка:

“Скасували відпрацювання випускниками протягом трьох років, тому вивчаються лікарі, отримують посвідчення про проходження інтернатури і мають вільний розподіл. Наразі інтерн і в нас є, передбачено було саме в Балаклею, але вона пішла у декретну відпустку, як і коли вона вийде, ми не знаємо. Тому шукаємо людину”.

За словами головної лікарки Тетяни Проценко, охочих наразі не має: насамперед, відлякують сільська місцевість та велике навантаження.

Попри те, голова Балаклеївської громади Олена Благовісна обіцяє забезпечити майбутнього лікаря усім необхідним, зокрема, людину готові забезпечити квартирою. Також місцева влада готова говорити з депутатами про доплату і підвезення до роботи.