Усі міжнародні організації не пройшли випробування війною в Україні, – Томенко

18 Березня 2022 20:00

Як виявилося після трьох тижнів війни, реальних друзів в України не так багато. Натомість на тлі союзників вирізнилася група країн нейтральних, які стали серйозним розчаруванням для багатьох українців – Німеччина, Франція, Ізраїль.

Фото Getty Images

“У попередні роки Франція і Німеччина все зробили, що підготувати путіна до війни. Він прекрасно зрозумів, що Меркель і Макрон втручатися не будуть. Вони й економічно зміцнили росію і створили для цього геополітичне тло”, – зауважив політик, громадський діяч, очільник Громадського руху Рідна країна” Микола Томенко.

Розвіялися ілюзії і стосовно Ізраїлю, зазначив Томенко. М’яко кажучи, неадекватна позиція Ізраїлю пов’язана з тим, що агресія росії не просто не засуджена – Україна не отримала згоди на зброю, яку сподівалася отримати, а для українців, які тікають від війни, ліквідований безвізовий режим.

“Натомість США, Великобританія, Польща, Литва, Туреччина і багато інших країн, які не просто залишилися на рівні риторики про засудження війських дій, а реально допомагають Україні. Зброєю, фінансами, в гуманітарному плані. Виступ Володимира Зеленського в Конгресі США закріпив черговий і важливий транш саме того озброєння, яке фактично опосередковано дасть можливість вирішити питання закриття неба над Україною. Це саме та зброя, яку потребувала Україна 21 день тому”, – сказав Микола Томенко.

На його думку, три тижні вторгнення росії в Україну абсолютно точно показали, що після війни слід говорити про абсолютно нову інституційну модель міжнародних організацій. Бо всі міжнародні організації не пройшли випробування війною в Україні:

“ООН, яка забороняє називати війну війною, а називає конфліктом. НАТО, яке не може визначитися, як їм діяти. Вже мовчу за інші організації, за які просто соромно. ЮНЕСКО, яке бачить, що бомблять заклади культури і музеї, школи і лікарні та досі не приняло рішення не тільки виключити росію зі свого складу, а й не скасувало рішення про проведення сесії в Казані у 2022-ому. МОК, який досі не ухвалив рішення про виключення росії й Білорусі з олімпійського руху”.