Які професії найбільш перспективні в Україні?

15 Жовтня 2014 10:43

agency_po_trudoustrojstvuВійськові дії на сході країни, економічна криза, зростаюче безробіття привели до змін у сприйнятті українцями багатьох професій. Ті з них, які раніше вважалися найменш перспективними, сьогодні займають лідируючі позиції в рейтингу найбільш багатообіцяючих. Такі результати опитування, проведеного Міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна, – пише «Деловая столица».

Якщо в трійку найбільш перспективних професій у 2013 році входили програміст, підприємець і юрист, то сьогодні лідерство змогли утримати тільки айтішники. Втім, це й не дивно, оскільки рівень зарплат IT-фахівців один з найвищих по країні і становить залежно від регіону 6-15 тис. грн. на місяць і більше. До того ж, українські айтішники затребувані за кордоном.

На другій сходинці рейтингу ТОП-10 опинилися лікарі. Престижність цієї професії підвищилася після початку військових дій на сході країни. Звичайно, легальні зарплати українських медиків низькі, але з урахуванням “подяки” від пацієнтів, ця цифра більш вагома.

Третє місце зайняли військовослужбовці та прикордонники. І справа тут не в грошах (зарплата військовослужбовців – 2,5-5,4 тис грн на місяць.), а в патріотизмі українців.

Підприємці та юристи, які в минулорічному рейтингу найбільш перспективних професій займали друге і третє місця, тепер опустилися на п’яту та дев’яту сходинку відповідно.

“У рейтингу найбільш перспективних професій 2014 року, крім військовослужбовців, з’явилися також робітничі професії, журналісти, працівники МВС, прокуратури, СБУ та МНС, а також і фермери”, – повідомила керівник дослідницького центру HeadHunter Україна Уляна Маслова.