Після вживання в’яленої риби в 18-тирічної жительки Черкас виявили ботулізм

15 Травня 2015 12:18

d56a6047abf9d6c2fa9dd77d2c8b220dСмакування в’яленою рибою в вихідні дні для родини черкасців обернулося трагедією. Хоча рибу вживали мати й батько, лише донька нездужала на небезпечну токсичну інфекцію. З характерними симптомами ботулізму 11 травня дівчину госпіталізували до Черкаської міської інфекційної лікарні.

Як інформують у депаратменті охорони здоров’я ОДА, через проблеми з диханням і ковтанням та інші небезпечні прояви захворювання, пацієнтка добу провела в реанімації. Їй провели лікування відповідно до протоколу та введена протиботулістична сироватка.  Щоправда, останньої в запасах області не виявилося, тож препарат довелося придбати в столиці. Стан пацієнтки стабілізувався, проте залишається середньо-тяжким.

“Щороку по області ми реєструємо до п’яти випадків ботулізму. Останніх два було в Золотоніському районі в квітні поточного року, коли молоді чоловік та жінка споживали суху тарань, – розповідає обласний позаштатний інфекціоніст, директор Черкаської інфекційної лікарні Світлана Волгіна. – Чим надаватимемо допомогу при наступному випадку ботулізму сказати важко. Наразі ми не забезпечені сироваткою для лікування не лише ботулізму, а й правця та дифтерії. Введена пацієнтці антитоксична сироватка – це залишки з попередніх поставок до України”.

Сьогодні ситуація складна, бо держава не закуповує сироватку російського виробництва, зареєстровану в Україні. Медики пишуть звернення до Міністерства охорони здоров’я України, проте поки що проблема не вирішена.