Як захиститися від сонця: 6 простих способів

28 Травня 2015 08:56
vashstilist.com

vashstilist.com

Ріст захворюваності на рак шкіри останніми роками значною мірою обумовлений впливом УФ-випромінювання під час активного відпочинку і розваг на свіжому повітрі, які стають усе популярнішими.

Загальновизнаним вважається той факт, що надмір сонячних променів є причиною згубних наслідків для шкіри, очей та імунної системи. На думку експертів, чотири з п’яти випадків раку шкіри можна було б попередити, бо шкоді від УФ-випромінювання, здебільшого, можна запобігти.

Прості заходи обережності, перераховані нижче,  істотно змінюють ситуацію. Найкращий захист забезпечують тінь, одяг і головний убір, а на відкриті частини тіла, такі як обличчя й руки, слід наносити сонцезахисний крем. Та застосування сонцезахисних засобів ніколи не повинно бути підставою для того, щоб продовжити бути на сонці.

Обмежуйте час перебування на полуденному сонці

Ультрафіолетове випромінювання сонця найбільш інтенсивне з 10 ранку до 4 дня. По можливості обмежте перебування на сонці в ці години.

Слідкуйте за УФ-індексом

Цей важливий показник допоможе вам спланувати свою діяльність на свіжому повітрі так, щоб запобігти надмірному перебуванню під променями сонця.

Будьте розсудливими, користуйтеся тінню

Намагайтеся бути в тіні, коли ультрафіолетові промені найбільш інтенсивні, та майте на увазі, що тінь від дерев, парасольок, тентів і т.д. не забезпечує повний захист від сонця. Пам’ятайте “правило тіні”: “Слідкуйте за своєю тінню: якщо вона коротка, негайно ховайтеся від сонця!”.

Носіть сонцезахисний одяг

Крислатий капелюх забезпечує надійний захист від сонця для очей, вух, обличчя і задньої частини шиї. Сонячні окуляри, що забезпечують захист від УФ-А і УФ-Б променів на 99% – 100%, значною мірою зменшують шкідливий вплив сонця на очі. Щільний і просторий одяг, який закриває якомога більшу поверхню тіла, дає додатковий захист від сонця.

Використовуйте сонцезахисний крем

Рясно наносьте сонцезахисний крем широкого спектру з фактором захисту 15+ на відкриті ділянки шкіри через кожні дві години або після занять, купання, ігор чи вправ на свіжому повітрі.

Не користуйтеся обладнанням та лампами для штучної засмаги

Обладнання для штучної засмаги погано впливає на шкіру і завдає шкоди незахищеним очам.

kakotvet.com

kakotvet.com

Дітям потрібен особливий захист

Діти перебувають у динамічному стані росту і більш сприйнятливі до екологічних загроз, ніж дорослі, оскільки:

– вплив сонячних променів на дітей і підлітків підвищує ризик розвитку у них меланоми та немеланомних ракових захворювань шкіри в майбутньому;

– значна частка впливу, яке людина має протягом всього життя, припадає на вік до 18 років;

– дитячий вік означає, що у малечі можуть розвиватися хвороби з тривалим латентним періодом, діти втратять більше років здорового життя і будуть змушені більше страждати внаслідок порушень здоров’я.

Дітям потрібна особлива захист. Конвенція ООН про права дитини проголосила, що діти на всіх стадіях свого розвитку – від зачаття до досягнення 18-річного віку – мають право на найбільш досконалі послуги системи охорони здоров’я та безпечне навколишнє середовище.

Джерело: who.int