Улітку хочеться подорожувати, змінюватися, наповнювати життя новими враженнями, куштувати нові страви. За все це, звичайно, доведеться платити. І хочеться, щоб плата вимірювалася виключно вартістю квитків, готельних номерів, обновок, ресторанних замовлень і сервісів розваг. Розплачуватися власним здоров’ям не до душі нікому.
Отож, попереджуємо: з деякими продуктами харчування влітку потрібна особлива обережність!
Що не слід їсти влітку:
Карпаччо
Це геніальний винахід італійських кулінарів – страва з тонко нарізаних скибочок м’яса з оливковою олією і оцтом або ж лимонним соком. Легендарний венеціанський шеф-кухар Джузеппе Чіпріані, який готував цей делікатес для відвідувачів свого закладу Harry’sBar в 1950-х, стверджував, що страва нагадує йому полотна Вітторе Карпаччо, багаті відтінками червоного. Пізніше з’явилося рибне карпаччо. Якщо хочете скуштувати – дочекайтеся зими. Влітку обидва варіанти під забороною. У жарку пору року сире м’ясо і риба навіть у холодильнику повинні зберігатися не довше двох-трьох годин.
Солодкі й газовані напої
Більшість солодких і газованих напоїв фабричного виробництва містять речовини, які затримують рідину в тканинах і спричиняють набряки. За помірного споживання (менше 500 мл на добу) вони вам не зашкодять. Однак у літню спеку витримати цю норму буває непросто. Тим більше, що мало який прохолодний напій обходиться без смакових стимуляторів, які підсилюють відчуття спраги. Не любите смак звичайної столової води – додайте лимон або м’яту.
Білковий і масляний креми
Приготування таких кремів зазвичай не передбачає термічної обробки. По суті, це білкове середовище з вуглеводним підживленням – справжній курорт для бактерій, у тому числі хвороботворних. Навіть якщо зараз улюблений еклер чекає на вас у потужному промисловому холодильнику якого-небудь солідного кафе і офіціантка з посмішкою Джоконди запевняє, що “в нас усе свіже” і взагалі “лише спекли”, – не дайте себе надурити. Ніколи не знаєш, як довго і при якій температурі збиті з цукром білки простояли на кухні, чекаючи своєї години.
Алкоголь
Із міцними напоями влітку будьте обережнішими. У спеку до стандартного набору неприємних наслідків веселих загулів додасться ще й зневоднення. Крім того, випити чогось міцного, попередньо перегрівшись на сонці, – точний спосіб зашкодити власній серцево-судинній системі. Ризик виникнення захворювань судин при таких умовах підвищується в 20 разів.
Сирі яйця
Якщо вирішите влітку зайнятися класичним вокалом і, за прикладом оперних співачок минулого сторіччя, станете випивати щоранку по два сирих курячих яйця, матимете переконатися в тому, що сальмонела справді страшна штука. Деякі різновиди цієї бактерії стають причиною черевного тифу, решта просто ушкоджують шлунково-кишковий тракт. У спеку швидкість поширення сальмонели збільшується в кілька разів. Якщо вже так хочете пити сирі яйця – вибирайте перепелині, вони цією бактерією заражаються набагато рідше.