Актуальна карта ситуації в зоні АТО станом на 22 липня

22 Липня 2015 15:19

ZSU-2-mahТенденцією останніх днів залишається посилення концентрації живої сили та важкої військової техніки противника на ключових ділянках фронту – йдеться, перш за все, про Вуглегірськ, північну частину Горлівки і західні райони Донецька. Саме тому на цих рубежах оборони противник постійно здійснює збройні провокації. Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко, водночас на інших ділянках лінії зіткнення ситуація залишається достатньо спокійною.

На Луганському напрямку противник здійснив кілька епізодичних збройних провокацій в районі Станиці Луганської, Старого Айдару, Золотого та Троїцького. НЗФ застосовували лише стрілецьку зброю та кулемети – фактів використання важкого озброєння з боку НЗФ не зафіксовано.

На інших рубежах нашої оборони на Луганському напрямку (зокрема, на Бахмутській трасі) перемир’я дотримувалося повною мірою.

Водночас підтверджується інформація про концентрацію значних сил російської армії у прикордонній зоні. Зокрема, наш прикордонний наряд помітив на території, що прилягає до Станично-Луганського району, російську військову техніку. Вздовж кордону на відстані 2 кілометрів прослідувало 10 тентованих вантажівок «Урал».

На Донецькому напрямку залишається надзвичайно складною ситуація в районі Світлодарсько-Горлівської агломерації. Ворог обстріляв наші позиції зі 120-мм мінометів і 152-мм гармат. Під вогнем противника опинилися наші позиції на довгій ділянці фронту від Санжарівки до Новгородського. Внаслідок застосування такого потужного озброєння під ворожим вогнем опиняються не лише наші передові позиції, а й населені пункти у ближньому тилу, а також стратегічні об’єкти інфраструктури, зокрема гребля у селищі Миронівський. Також страждають мирні мешканці – вчора бойовики обстріляли Майорськ, поранивши двох жінок. Їх евакуювали до Артемівська.

В західних передмістях Донецька бої тривають у цілодобовому режимі на ділянці від Авдіївки до Мар’їнки. Епізодично бойовики проводили обстріли наших позицій з мінометів і танків. Водночас фактів застосування артилерії з боку НЗФ на цій ділянці не зафіксовано. На південь від Донецька перемир’я зберігається.

На Маріупольському напрямку противник провів короткотривалий обстріл наших позицій між Комсомольським та Волновахою з танка. Окрім цього, бойовики кілька разів здійснили стрілянину в Широкиному. Ці провокації мали епізодичний характер та здійснювалися з метою негативного психологічного впливу на військовослужбовців сил АТО. Незважаючи на певне затишшя у Приазов’ї, для підсилення оборони Маріуполя буде відправлено підрозділи української морської піхоти.

Вчора в зоні АТО зафіксовано 8 польотів ворожих безпілотників.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих українських військовослужбовців немає, 5 – було поранено. Ці втрати сили АТО понесли на Донецькому напрямку.

22-07