На Черкащині готуються відзначити 175-річчя Михайла Старицького

9 Вересня 2015 20:45

Staricky1З нагоди відзначення 175-річного ювілею Михайла Старицького на Черкащині заплановано проведення низки заходів, зокрема: огляд-конкурс драматичних колективів та читців – декламаторів, літературно-мистецькі вечори.Кращі митці сучасності отримають літературно-мистецьку премію ім. М. П.Старицького. Про це повідомляють у Черкаській ОДА.

Упродовж вересня-жовтня 2015 року у вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх, інтернатних, позашкільних навчальних закладах будуть проведені бесіди, тематичні уроки, виховні години, години спілкування, позаурочні і позакласні заходи, „круглі столи“, конкурси читців-декламаторів, організовано тематичні книжково-ілюстративні виставки, присвячені 175-й річниці з дня народження М. П. Старицького.

На базі Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького відбудеться Всеукраїнська наукова конференція за творчою спадщиною М. П. Старицького та членів його родини.

У Черкаському обласному краєзнавчому музеї також готуються відзначити 175-річний ювілей видатного українського письменника-класика:

– доповнено діючу експозицію, присвячену Михайлу Петровичу Старицькому;

– для пропаганди матеріалів з даної теми створено цикл пересувних музейних виставок, які розповідають про життєвий та творчий шлях видатного земляка.

– для відвідувачів музею відбудеться ювілейний вечір «України славний син»;

– для учнів середніх класів буде проведено краєзнавчий вечір-портрет «Наш земляк – Михайло Старицький».

На 14 грудня 2015 року Черкаським академічним обласним українським музично-драматичним театром імені Т.Г. Шевченка заплановано виїзний показ вистави «За двома зайцями» в с.Кліщинці Чорнобаївського району.

Довідка

В грудні 2015 року Україна відзначатиме 175-річчя від дня народження видатного українського письменника-гуманіста, класика української літератури, одного з корифеїв і фундаторів класичного українського театру, мецената й культуролога, нашого земляка М. П. Старицького.

Михайло Петрович Старицький народився 2 грудня (14 грудня за новим стилем) 1840 року в селі Кліщинці Золотоніського повіту на Полтавщині (тепер — Черкаська область). Походив зі шляхетського роду. Після сметрі батьків, Михайло виховувався у родині свого дядька — Віталія Романовича Лисенка, батька композитора Миколи Лисенка.

Старицький був справжнім учителем молодих українських письменників і відіграв велику роль в організації літературного і громадського життя 1890-х рр. Великий внесок зробив в українську драматургію. Почавши з інсценізацій прозових творів та переробок малосценічних п’єс, написав багато оригінальних драматичних творів, найсильніші з них соціальні драми: «Не судилось» (1881), «У темряві» (1893), «Талан» (1893).

Особливе значення мають його історичні драми: «Богдан Хмельницький» (1897), «Маруся Богуславка» (1899).

В історії української драматургії Старицький відзначається як видатний майстер гострих драматичних ситуацій і сильних характерів.

Помер у Києві 27 квітня 1904 року.