Як нараховуватиметься компенсація на оплату послуг з постачання газу й централізованого опалення (коментар)

27 Травня 2014 13:56
gazeta.lviv.ua

gazeta.lviv.ua

Завдяки посиленню соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги, передбаченого відповідною постановою Кабінету Міністрів України, менш забезпечені громадяни не відчують погіршення родинних бюджетів, – наголошує заступник начальника управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Наталія Матвійчук.

Оскільки потік запитань щодо можливої зміни розміру і порядку нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у зв’язку з прийняттям Кабінетом Міністрів України постанови від 5 квітня 2014 року № 83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги» не припиняється, фахівець надає детальне роз’яснення щодо дії зазначеної постанови.

За її словами, мова піде зовсім не про змінені субсидії, оскільки зазначеною постановою взагалі не змінюється розмір і порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Тобто,  вона ніяк не впливає на Постанову Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848, яка і регулює порядок призначення та надання таких субсидій.

rada.cherkassy.ua

rada.cherkassy.ua

– Громадяни не мають підстав для хвилювань, адже субсидії, як нараховувалися, так і нараховуватимуться, в тих же розмірах і тим же категоріям осіб, як і раніше, – говорить Наталія Матвійчук. – Далі я поясню, як саме розраховується компенсація.

Отже, компенсація розраховується як різниця між розміром плати за послуги газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії) після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги. (Якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї, відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення).

– Компенсацію не отримають сім’ї, які одержували і будуть одержувати житлові субсидії, оскільки вони продовжуватимуть сплачувати 10 або 15 % своїх доходів, – пояснює фахівець.

Для сімей, які набудуть право на субсидію, і матимуть право на одержання компенсації після підвищення цін і тарифів, розмір компенсації буде розраховуватися як різниця між розміром обов’язкової плати за послуги і розміром плати за такі послуги, який сім’я сплачувала до зміни тарифів.

Сім’ї, які не отримають субсидію, оскільки їх розмір плати за послуги не перевищуватиме 10 або 15 відсотків доходів, отримають компенсацію у розмірі 100 відсотків збільшення плати за послуги в межах норм споживання.

Наприклад.

Сім’я з двох непрацездатних осіб проживає у 2-кімнатній квартирі площею 47 м2 багатоквартирного будинку з централізованим опаленням і гарячим водопостачанням.

Середньомісячний дохід сім’ї становить 2 500 грн на місяць.

Розмір платежу за житлово-комунальні послуги до підвищення цін і тарифів становив 400 грн на місяць.

Розмір обов’язкової плати сім’ї становить 250 грн на місяць (10 % від доходу).

Така сім’я одержує житлову субсидію у розмірі – 150 грн на місяць (400 грн – 250 грн).

З урахуванням підвищення тарифів на теплову енергію і на природний газ для приготування їжі платіж сім’ї становитиме 500 грн на місяць.

Оскільки середньомісячний дохід сім’ї не зміниться розмір обов’язкової плати сім’ї становитиме 250 грн на місяць (10 % від доходу).

Для такої сім’ї на 100 грн збільшиться розмір житлової субсидії і становитиме 250 грн на місяць (500 грн – 250 грн).

Тобто, зазначена сім’я не відчує підвищення цін і тарифів, оскільки платила і платитиме 10 % від свого доходу.

Проте, для отримання компенсації необхідно пройти певну процедуру:

1. Для отримання такої компенсації необхідно звернутися із заявою до органів праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації власника квартири (будинку) і відповідати ряду додаткових критеріїв, які є більш жорсткими, ніж для отримання субсидії на житлово-комунальні послуги. Так, отримати компенсацію зможуть лише ті сім’ї, в яких загальний середньомісячний дохід на кожного члена сім’ї за останні півроку не перевищував прожитковий мінімум для сім’ї (зараз він становить 1176 грн.). Всі члени сім’ї власника квартири (будинку) повинні бути зареєстровані в цій квартирі (будинку). Так само до заяви прикладаються довідка про склад сім’ї та довідки про доходи кожного члена сім’ї, зареєстрованого в квартирі (будинку).

2. Компенсація розраховується з місяця звернення щодо її надання до завершення опалювального періоду 2014-2015 років.

3. Компенсація поширюється лише на комунальні послуги, а саме: на оплату послуг з постачання газу, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води (наприклад, субсидія охоплює весь спектр житлово-комунальних послуг, включаючи електроенергію).

Таким чином, з 1 липня малозабезпечені громадяни мають право отримувати «пільги» згідно з урядовою програмою надання соціальної допомоги. Однак, попередньо слід провести розрахунок, чи має сім’я право на таку допомогу і в якому вигляді може її отримати: субсидію, компенсацію або субсидію з компенсацією одночасно.