Побачило світ перше найповніше видання творів Михайла Драй-Хмари

30 Грудня 2015 18:07

92-300x225Вийшло друком перше найповніше видання творів відомого українського поета, літературознавця та перекладача Михайла Драй-Хмари. Збірка творів, що складається з поезії, поетичних перекладів, літературознавчих праць, рецензій, матеріалів наукової діяльності, щоденника 20-х років і листування М. Драй-Хмари, побачила світ у видавництві “Наукова думка”. Обсяг видання – 710 сторінок.

Упорядником видання став літературознавець, заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Сергій Гальченко. Авторами передмов – Іван Дзюба та Микола Томенко.

Нещодавно видання представили в Києві у Національному музеї літератури України. Презентація видання на батьківщині Михайла Драй-Хмари – на Черкащині, заплановано на середину січня 2016 року.

Михайло Драй-Хмара народився 10 жовтня 1889 року  в селі Малі Канівці Чорнобаївського району (тут встановлено стелу на честь його 125-річчя). Репресований 1935-ого, помер Михайло Опанасович далеко від отчого дому – на Колимі у квітні 1939 року. Видатний український поет, літературознавець, учений-філолог, перекладач (знав 19 мов). За часів сталінських репресій зазнав тортур і ув’язнення. За однією з версій, М. Драй-Хмара загинув, добровільно зголосившись стати на місце смертника під час чергового “вибіркового” розстрілу кожного п’ятого, рятуючи тим самим життя молодої людини…