Молоко – найперша їжа, яку починає вживати людина. Воно скрізь: у соусах, цукерках, печиві, морозиві, ковбасах. Молоко – продукт, який є на кухні кожної господині в будь-якому куточку земної кулі. Іноді воно може виявитися дуже небезпечним.
Як коров’яче молоко стає небезпечним для людини?
У молоці та молочних продуктах можуть міститися бактерії, що викликають серйозні інфекційні захворювання. Хороша новина в тому, що більшість цих мікроорганізмів знищуються в ході пастеризації. Однак немає диму без вогню. Корови більшу частину дня проводять на паші, невпинно жуючи траву. Саме з кормом в організм корови можуть потрапити патогенні мікроби. Не можна забувати про те, що існують і умовно-патогенні мікроорганізми, переносником яких є тварина. Ці мікроби можуть не впливати на здоров’я корови, але при цьому стати причиною хвороби у людини.
Процес створення молочних продуктів теж має безліч уразливих місць, якими можуть скористатися інфекційні агенти.
Патогенні мікроорганізми, які можуть бути присутніми в молоці.
– Бацилла цереус: ця бактерія виробляє токсин, що викликає діарею і блювоту. Спори бацили добре переносять високу температуру, тому не гинуть при пастеризації.
– Бруцелла: можна заразитися від сирих молочних продуктів. Іноді на бруцельоз хворіють люди, які постійно контактують з коровами (доярки, ветеринари).
– Кампілобактер: викликає тривалу діарею. Заразитися можна при вживанні сирого молока. Особливість мікроба в тому, що саме молоко і захищає його в шлунку від дії соляної кислоти.
– Збудник лихоманки Ку: цей мікроорганізм стійкий і до нагрівання, і до висушування.
– Кишкова паличка O157: інфекція проявляється діареєю з включенням прожилок крові. Найчастіше джерелом стають сире молоко і м’який сільський сир.
– Лістерія: мікроорганізм найчастіше виявляється в сирому молоці та сирах м’яких сортів. Оскільки лістерія переживає навіть заморожування, то не варто сподіватися, що зберігання молока в холодильнику зможе вбити всі мікроби. Особливо небезпечна ця інфекція для вагітних жінок і осіб з ослабленим імунітетом.
– Мікобактерія авіум: цей штам мікобактерії переносить пастеризацію і може викликати у людини хворобу Крона, яка також відома як синдром запалення товстого кишечника.
– Сальмонела: розмножується в сирому молоці та молочних продуктах. Симптоми інфікування: діарея і пропасниця.
– Золотистий стафілокок: виробляє токсин, який провокує неприборкану блювоту.
Як запобігти зараженню від молока?
Не купляйте молочні продукти на стихійних ринках. Не пийте сире молоко. Зберігайте всі молочні продукти тільки в холодильнику і відразу викидайте їх після закінчення терміну придатності.
За матеріалами ДУ “Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”