“Правильна” їжа взимку: що їсти, аби не хворіти

5 Грудня 2016 08:50

Якщо в холоди ви швидко втомлюєтеся і часто хворієте, перегляньте свій зимовий раціон. Обов’язкові продукти допоможуть зберегти енергію і посилити імунітет.

Узимку холод і брак сонця змушують наш організм працювати в особливому режимі. Він змушений витрачати багато енергії для збереження тепла. До того ж, напружено працює імунна система, аби захистити нас від атак вірусів і бактерій. Щоб успішно справлятися з цими завданнями, організму потрібне повноцінне пальне — харчування. Без цього нас переслідуватимуть постійні сонливість, занепад сил, зниження імунітету і, як наслідок, часті застуди.

socialmedik.com

socialmedik.com

Які обов’язкові продукти в зимовому раціоні допоможуть зберегти хороше самопочуття і настрій?

Осінні фрукти і овочі

Обов’язково включіть в своє меню картоплю, буряк, моркву, білокачанну капусту, ріпчасту цибулю. Більш корисні страви з тушкованих або відварених овочів. Зокрема, картоплю і моркву краще варити в мундирах.

 Осінні фрукти – яблука, груші, виноград. Можна їсти їх у сирому вигляді, а ще краще готувати десерти, компоти.

Овочі та фрукти багаті вітамінами, мінералами і антиоксидантами, необхідними для нормального функціонування організму. Клітковина в їх складі нормалізує травлення і є засобом профілактики деяких захворювань.

З моркви і яблука можна приготувати фреш. Це хороший енергетичний напій. Щоб вітаміни і каротиноїди краще засвоїлися, додайте в напій кілька крапель олії.

Злакові

Каші і цільнозерновий хліб є повільними (складними) вуглеводами. Вони швидко насичують організм, надовго зберігають відчуття ситості і допомагають підтримувати необхідний рівень енергії. Після тарілки каші на сніданок у вас не виникне бажання перекусити чимось вже через 1-2 години. Таким чином, ви не з’їсте зайвих калорій.

Дієтологи рекомендують їсти багаті вуглеводами продукти в першій половині дня — в цей час вони краще засвоюються.

М’ясо і риба

М’ясо має бути нежирним, а рибу краще вибирати свіжу, жирну.

Жирні сорти риби наситять організм омега-3 жирними кислотами, які особливо важливі взимку. А нежирне м’ясо (курятина, телятина) є головним джерелом головного будівельного матеріалу для клітин організму — білка. Найбільш корисні м’ясні та рибні страви у відварному вигляді, або приготовані на пару.

Молочні та кисломолочні продукти

Ці обов’язкові продукти зимового раціону є джерелами вітаміну D і кальцію. Вони необхідні для здоров’я кісток і хорошої роботи імунітету.

Також в молочних і кисломолочних продуктах міститься безліч інших вітамінів, мікро- і макроелементів. Молоко, сир, творог, кефір, йогурти — джерело білка. Достатню кількість білків необхідно для нормального засвоєння кальцію, повноцінного процесу утворення нових клітин кісток і шкіри, роботи м’язів, хорошого стану шкіри, волосся і нігтів. Також від забезпечення організму білками залежить робота імунітету, нервової системи і кровотворення.

Олія

Це джерело корисних жирів, які організм використовує для отримання енергії. У холодний період року шкіра стає сухою, а волосся — тьмяними і ламкими. Поліпшити стан шкіри і волосся допоможе вітамін Е, який ще називають вітаміном краси. Його головним джерелом є рослинна олія: оливкова, соняшникова. Крім того, рослинні масла багаті вітамінами.

e-times.info

e-times.info

Теплі вітамінізовані напої

Теплі напої не тільки допомагають зігрітися, але й сприяють засвоєнню корисних речовин. Тому готуйте компоти, вітамінні чаї, відвари корисних трав, додайте в чай ягоди, мед або спеції (наприклад, імбир, корицю).

Яких продуктів варто уникати

Деякі продукти не дають, а навпаки, віднімають енергію у людини, викликають втому. Взимку це особливо неприпустимо. Мова йде про їжу, яка важко перетравлюється або містить токсини. Тому спробуйте виключити або хоча б значно обмежити вживання солодощів, ковбас, копчених сирів, фаст-фуду, продуктів з хімічними добавками, газованих напоїв, алкоголю.

Варто також уникати смажених страв, у тому числі з корисних продуктів. Смажена їжа дуже жирна. На розщеплення жирів йде багато енергії, яка так потрібна вашому організму взимку.

Джерело: ukrhealth.net