Велобібліотека може з’явитися в Катеринополі

25 Вересня 2017 09:50

“Сьогодні пройшов фінальний етап конкурсу соціальних проектів від БО “Благодійний фонд “Помогатор”, у якому я брав участь, як член експертної ради, ─ ділиться враженнями голова правління організації “Громадський контроль” Артем Романюков на своїй сторінці у “Фейсбук”, виставивши фото двох катеринопільських бібліотекарок ─ Наталії Радецької та Надії Шевчук. ─ Ось ці дві чудові жіночки з села в Черкаській області подали на конкурс абсолютно незрівнянний проект. Велобібліотеку для літніх людей. Розумієте? Велобібліотеку! Не безкоштовну доставку ліків. Не апарат для виміру тиску. І не якісь там тренінги з психологічної допомоги. А велосипед, планшет, флешку, книги і кузов для їх перевезення, щоб літні люди, які не можуть самі дійти до бібліотеки, отримували книги і добре слово від цих чудових жіночок (так-так, вони планують самі ж на цьому велосипеді і їздити) просто на дім. Абсолютно нетипове мислення для українців і українок пенсійного віку. Особисто я отримав щонайпотужніший заряд оптимізму”.

Звичайно, такий теплий відгук не міг не отримати зворотного зв’язку.

─ Дякуємо за чудовий коментар! Катеринопільська районна бібліотека сучасна і креативна, ─ відповіла директор закладу Любов Приємська.

Варто зауважити, що цей проект викликав шквал позитивних емоцій не лише в члена експертної ради, а й поміж інтернет-користувачів.

─ Це найбільше враження дня ─ теплий проект, жінки повні любові й ідея, що дає надію на майбутнє нашої країни, ─ зауважує Олеся Жулинська.

─ Ми подавали на конкурс “Помогатора” “Проект сільського інклюзивного громадського простору ─ парку “Чумацький шлях” (село Віта Поштова). На жаль ─ не пройшли. Але я щиро рада успіху жіночок з велобібліотекою. Креативно і дуже душевно! Молодці організатори, що підтримали такий проект! ─ підтримує Алла Соловйова.

Є й такі, що готові поділитись досвідом. Зокрема, Марія Федосенко похвалилася, що в книгозбірні №13 міста Запоріжжя, уже 5 років працює велобібліотека. Інші – вболівають, як функціонуватиме ця установа взимку, коли важко буде долати замети. За кілька днів пост Романюкова отримав майже 400 поширень у соціальній мережі, що свідчить про неабияку його популярність.

─ Оце так молодці! ─ радіє директор Катеринопільського ліцею Анна Цьоменко. ─

Приємно за землячок ─ по-справжньому творчих людей!!!

Як результат ─ ідея велобібліотеки, запропонована катеринопільчанками, виборола в конкурсі перше місце. Про це 15 вересня повідомив “Благодійний фонд “Помогатор”. Згодом між 5-ма переможцями розподілять бюджет розміром у 2,5 мільйони гривень. “Усі перераховані проекти, ─ читаємо на офіційній сторінці фонду у “Фейсбук”, ─ отримають фінансування. Команда “Помогатора” сердечно вітає всіх переможців! Нехай обрані реалізовані проекти стануть ефективним ідентифікатором змін та підтвердженням реальних дій”.

Цікавимось у директора бібліотеки, як витрачатимуть півмільйона (із розрахунку 2,5 на 5 переможців).

─ Ой, та що Ви?! ─ усміхається Любов Приємська. ─ Ми просили 12 тисяч. По-скромному. Стільки й виграли. Звичайно, можна було внести у проект дорожчі велосипеди, електро, приміром. Тоді б один тільки коштував 12 тисяч. А так ми обрали 2 велосипеди по 4 тисячі, плюс два рюкзаки і планшет. Навіть організатори дивувалися, що мало просимо. Інші писали проекти на 150-200 тисяч і більше. Але ми й такому подарунку раді. Особливо, коли врахувати, що вибороли 1-ше місце з-поміж 940 учасників. Варто зауважити, що наші співробітниці вже давно відвідують літніх людей, носять їм книги додому, і все – пішки. Тепер матимемо хоч невеличке полегшення. Дуже раді, що перемогли! Це вселяє оптимізм. Хочеться писати нові проекти, втілювати їх. Щороку ми подаємо заявки на 10-12 різних конкурсів, однак не так часто виграємо, як хотілося б. Тепер буде стимул не опускати руки.