У народі у цей час продовжувалася пора шлюбування. І особливою повагою на весіллях користувалися люди, які любили і вміли приготувати весільний стіл. Таких видатних кулінарів, власне, як і сьогодні, було небагато. Їх знали у всіх навколишніх селах і запросити таку людину готувати на весілля вважалося особливою привілегією. У деяких регіонах на весіллях навіть існував спеціальний обряд – танок, на який запрошувалися кухарі. Після його закінчення господарі обдаровували всіх, хто готував страви. Зазвичай, це відбувалося на другий день весілля, коли гості вже могли оцінити, наскільки смачним і різноманітним був весільний стіл.
До речі, українська кухня нараховувала до двох тисяч страв, що готувалися без помідорів, картоплі, кукурудзи та соняшникової олії.
За церковним календарем 26 жовтня вшановують мучеників Карпа, Агафодора і Агафоніка, преподобних Веніаміна Печерського та сповідника Микиту, мученицю Флорентію та Злату (Хрису).
Іменинники 26 жовтня:
Валер’яни, Веніаміни, Карпи, Микити та Злати.