Сенсація від рибохорони – у гирлі Росі почався нерест товстолоба

25 Червня 2014 16:00
navolyni.com

navolyni.com

Черкаська рибохорона повідомляє, що в  в гирлі Росі на Канівщині помічено унікальне явище – нерест товстолоба.

У наші водойми товстолоб був завезений з Китаю, добре освоївся у великих річках Європи та Малої Азії. Цікавим є те, що даний вид сімейства коропових приносить користь водоймам, адже харчується товстолоб мікроскопічними водоростями – фітопланктоном і зоопланктоном і є прекрасним меліоратором водойм.

Як і в кожного виду риб розмноження – найважливіший життєвий процес, який забезпечує існування виду. Але на жаль, товстолобу важко констатувати високу спроможність плодоносіння. В останні роки даний вид не відзначався приплодом.

Але нещодавно до Черкасирибохорони поступила надзвичайно цікава інформація щодо масового скупчення товстолоба, що викликало неабияке пожвавлення серед працівників. При цьому концепція бажаності видового складу об’єктів культивування і можливостей або спроможності створити для конкретних видів риб відповідні умови існування має вирішальне значення. З метою з’ясування причин та обставин днями працівники відділу іхтіології та регулювання рибальства спільно з головними державними інспекторами вирушили до річки Рось від гирла до села Михайлівка Канівського району.

Кожен з наших фахівців добре знає особливості цієї риби. Тому нашій групі потрібно було вибрати ділянку з мулистим дном та глибиною, яка зазвичай не перевищує 3-3,5 метрів та містить поруч м’яку рослинність. На світанку і на заході товстолоби підходять до берега, а вдень пливуть подалі від берега. У місцях відкритої води товстолоби тримаються на піщаних мілинах і плесах зі слабкою течією. Врахувавши всі тонкощі притаманні товстолобу, наша група відправилася для спростування достовірності інформації.

У ході обстеження був виявлений мальок водних біоресурсів, який має схожість з підрощеною личинкою товстолоба, що може свідчити про можливе проходження природного нересту рослиноїдних риб, а саме товстолоба у річці Рось в акваторії Кременчуцького водосховища.

Для нас, як працівників рибної галузі, ця новина насамперед є просто сенсаційною, зважаючи на проблеми метання ікри в порівняні з попередніми роками. Підтвердження цієї інформації в майбутньому послугує гарним показником очищення водоймів та можливістю підвищення рибопродуктивності приблизно в два рази.

Джерело: Провінція