Шпигунські пристрасті Катеринопільщини

4 Квітня 2018 16:02

antikor.com.ua

У Мокрій Калигірці Катеринопільського району розгорівся справжнісінький шпигунський скандал.”Служба безпеки України звинувачує директора Мокрокалигірського районного психоневрологічного інтернату Івана Мартиненка в незаконному прослуховуванні. Обласна прокуратура стверджує, що Іван Миколайович придбав спеціальний технічний засіб та незаконно використовував його. Івану Мартиненку оголошено підозру за частиною 2 статті 359 Кримінального кодексу України. Санкція передбачає позбавлення волі від 4 до 7 років”, − пише видання “Вечірні Черкаси”.

З’ясувалося, що Іван Мартиненко, як він сам розповідає, замовив у Китаї спеціальну апаратуру, яка буцімто допомагала йому боротись із крадіжками в інтернаті. Хтось повідомив про це в СБУ. Ведеться розслідування. Чиновник стверджує, що “він не крився, робив усе відкрито”, але тепер доведеться витрачати час і доводити свою невинуватість. У своїх проблемах вбачає помсту колишніх керівників закладу, які, за його словами, “втратили посади й можливість безкарно красти й наживатися”.

“Я встановив у нашому психоневрологічному диспансері сувору дисципліну. За два роки зробив більше, аніж було зроблено за 20 попередніх років: добудував свинарник, створив зоопарк, уперше за 25 років капітально відремонтував їдальню, закупив нові меблі. Показав, як має працювати заклад, коли сюди приходить людина не красти, а допомагати знедоленим людям”, − каже він.

У колишнього керівника закладу Сергія Гостроушка інший погляд.

“Усі звинувачення на мою адресу та Володимира Ковтуна, який віддав інтернату 23 роки життя безпідставні. Заяву в СБУ ми теж не писали. Все інше коментувати не буду”, − повідомив Сергій Вікторович.

Тим часом заступник Мартиненка Вадим Сівак вважає, що порушено його конституційні права:

“Я працюю заступником директора у цьому закладі десь півтори роки. Нещодавно виявив у себе в кабінеті, де крім мене перебуває ще 4 особи, невідомий пристрій. Запитав у Мартиненка, що то таке. Той сказав, що не знає. Раз не знає, то я повідомив про цю знахідку в СБУ, щоб там з’ясували. Вияснили, що це прослушка. Отже, виходить, порушувались мої конституційні права, і не тільки мої, а ще 4-ох осіб. За даним фактом відкрито кримінальне провадження, проведено досудове розслідування, директору вручено підозру. Думаю, до кінця місяця буде суд. Він і встановить, хто винен”, − розповів Вадим Валерійович.

Зауважимо, що Іван Мартиненко очолює Мокрокалигірський психоневрологічний інтернат близько 2-х років. Раніше жив у Києві і працював у міністерстві соціальної політики.

Нагадаємо, що стаття 359 звучить як “Незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації”.