Навіщо створили “Агентство розвитку Черкащини”?

27 Червня 2014 15:31
ubr.ua

ubr.ua

Створення комунального підприємства “Агентство розвитку Черкащини” підтримали на сьогоднішній сесії депутати Черкаської обласної ради 54 голосами.

Начальник управління майном обласної комунальної власності виконкому облради Сергій Коваль заявив, що створення такого підприємства є дуже нагальним – обсяги інвестицій падають і ситуацію треба рятувати. Так, упродовж І кварталу нинішнього року обсяг капітальних інвестицій зменшився на 13% в порівнянні з відповідним періодом 2013 року. Тому основним  завданням Агенства має стати залучення інвестицій в економіку області та  просування регіону на внутрішньому і зовнішньому ринках. Для початку роботи підприємства передбачається створити статутний капітал у розмірі 100 тис. грн. Цього має вистачити на три місяці роботи.

Питання  “Агенства розвитку Черкащини” викликало тривалі дискусії серед депутатського корпусу. Депутат облради Володимир Гресь порівняв ідею створення цього підприємства з неоднозначними прожектами минулої влади.

“Посадові особи з ОДА чи з облради по своїй душевній простоті увірували, що із створенням даного агентства будуть вирішені проблеми подальшого розвитку Черкащини. Є прислів’я: “Скільки не говори “цукор”, в роті солодше не буде”. Невже депутати так швидко забули про ініціативу створення недавнім керівництвом області КП “Центр соціологічних досліджень”, ганебна робота якого змусила ганебно втікати з області його очільників? Я також хочу нагадати сумнозвісне КП “Черкаська ресурсна компанія”, яка забрала з обласного бюджету десятки мільйони гривень і до сьогоднішнього дня тривають судові позови, чиновники компанії досі не покарані, вони отримали десятки квартир і досі там проживають”, – заявив Гресь.

За його словами, не від роботи агентства залежить позитивний імідж регіону і його привабливість для потенційних інвесторів. Без подолання корупції, поборів, свавілля чиновників та правоохоронців Черкащина не змінить свого іміджу, сформованого за Тулуба при мовчазному потуранні, а то й повній підтримці депутатського корпусу облради. Гресь наполіг на знятті питання про створення “Агентства розвитку Черкащини”.

Утім, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко особисто закликав депутатів підтримати створення структури.

“Сьогодні я танцюю перед інвесторами під кулями автоматів. Ми з вами маємо говорити про створення умов для інвестицій і спілкуватися з підприємцями зі Сходу і запрошувати їх сюди на Черкащину, щоб вони могли тут працювати. Є підписані меморандуми, які хочуть працювати на Черкащині і вкладати сюди гроші. Будемо повертати назад “Бондюель”, “Нібулон”, – сказав Ткаченко.

На трибуну вийшов і представник місцевої Самооборони, який нагадав присутнім про контроль громадськості за діяльністю влади і запевнив, що Самооборона буде пильно слідувати за роботою Агентства.

Депутат Володимир Вовченко не міг зрозуміти доцільності у створенні окремого агентства з інвестицій, якщо в ОДА є Департамент інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків.

“Скільки там осіб працює? Більше 20? Чому вони не водять потенційного інвестора за руку по всім кабінетам, щоб полегшити йому роботу? Наступне – невже березневу постанову Кабміну про економію бюджетних коштів скасовано? Ми з вами на минулій сесії приймали ряд рішень з ліквідації комунальних підприємств з метою економії бюджетних коштів!”, – нагадав Вовченко, запропонувавши відправити програму створення Агенства на доопрацювання.

Зрештою, депутати більше години обговорювали питання  Агентства. Та все ж таки аж із третьої спроби його вдалося проштовхнути. Хто очолить новостворене комунальне підприємство і хто там працюватиме – наразі невідомо. Депутат Гресь запропонував працевлаштувати туди на роботу колишнього голову Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України, а нині безробітного Владислава Каськіва, щоб досвід не пропадав дарма.

“Або чиновники не розуміють, що вони роблять, або це чергова корупційна схема. Завдання ОДА – допомагати інвесторам отримувати необхідні дозволи в найкоротший термін. А це будуть 8 – 10 чиновників, які братимуть гроші за послуги і супроводжувати тих самих бізнесменів по кабінетах можновладців”, – зауважив Гресь.