“Дерева зріжуть?”: у Черкасах обговорюють реконструкцію оглядового майданчика в парку за понад мільйон гривень

21 Червня 2018 14:06

На реконструкцію оглядового майданчика в парку “Сосновий бір” у Черкасах мають намір витратити 1,35 млн. грн. Про це пише “Громадське ТБ: Черкаси”.

Виконуватиме роботи ПП “БК Мастер Строй”. Це ж підприємство зводило у парку алею за мотивами малюнків Тараса Шевченка, реалізувало проект “Деревляндія” та встановило “Трипільську альтанку”. Також за ними – реконструкція струмків в межах проекту “Минуле на дотик”.

Теперішній вигляд оглядового майнчику. Фото з Facebook

Тендер не проводили, але очільник КП “Дирекція парків” Володимир Стойко переконує – договір уклали в межах закону:  “Це допорогова сума, і ми маємо право не проводити торги. Якщо ми вийдемо на торги, то не встигнемо реалізувати проект цього року”.

За словами координатора Черкаської області у сфері електронних закупівель Артура Чемириса, майже всі свої ремонтні роботи “Дирекція парків” проводить як допороги.

“Як виняток – це реконструкція скверу “Юність”, але на це кошти так і не виділили. Це місцева традиція – підганяти все під суму 1,3-1,4 мільйони гривень. Це явне зловживання, яке має мало спільного з ефективним освоєнням коштів і розвитком середовища. Можливо, за 2 мільйони можна було зробити значно краще, або за 700 тисяч гривень не набагато гірше. Перед проектантом ставлять завдання в рамках ціни. Це неправильно і це варто було б змінити”, – зазначає Артур Чемирис.

 

Закінчити роботи планують до 20 грудня. Всю площу оглядового майданчика обкладуть тротуарною плиткою. Замість старих, зведуть нові чотири навіси. Їх виготовлять із тонкого металу і виріжуть на ньому візерунок вишиванки. Щодо огорожі, то частина її буде скляною.

У мережі розгорнулося бурхливе обговорення майбутньої реконструкції майданчика.

“Ех, ну чому? Чому не можна було провести конкурс ескізів спочатку? Потім дати черкащанам вибрати з кількох варантів і вже потім шукати підрядника на відповідне ТЗ. ну як так Андрій Куча, Володимир Стойко, ми з вами 100 раз говорили про консультації, чому знову без них?! А якщо є 100500 кращих варіантів оглядового майданчика, яких ви навіть не уявляли? ну, блін, руки опускаються”, – пише голова МГО “Молода Черкащина” Вікторія Феофілова.

“Не втомлююсь повторювати, що парк – це як твір мистецтва, його можна берегти і реставрувати, а не домальовувати, – зауважує мистецтвознавець Наталія Вернидуб. – Дерева зріжуть? Нащо?”.

“Буде таке ж як маки на дамбі? За рік облізе?”, – зауважує Анна Дацюк.

“Нащо паскудити те що й так атмосферно? Так кортить бабла освоїти? То зробіть в парку людські туалети!”, – пише користувач Che Popeye.