Яким рослинам корисні липневі зливи?

20 Липня 2018 21:04

Дощі, висока вологість повітря, роси, тумани, що співпали з підсиханням зерна хлібів та його збиранням, негативно вплинули на збирання врожаю, а разом із підвищенням вологості грунту сприяли погіршенню якості зерна – зменшенню кількості клейковини, і в кінцевому підсумку погіршенню хлібопекарських властивостей зерна, зазначають черкаські агрометеорологи.

agro-business.com.ua

На фоні ж теплої погоди зберігались сприятливі умови для виникнення і розповсюдження грибкових хвороб (на багатьох рослинах мучнистої роси, фітофтори на картоплі та томатах), в т.ч. і на незібраних площах зернових культур та сільськогосподарських шкідників.

Зокрема, аграрії Черкаської області на окремих площах фіксують почорніння колосу у озимої пшениці.

На багатьох площах сільгоспкультурам продовжують завдавати шкоди тля та трипси, які поражають овочеві (огірки, помідори, капусту), баштанні, кукурудзу, квасолю.

Одночасно, дощі, хоч і уповільнили темпи підсихання та збирання урожаю, припинили грунтову посуху під пізніми культурами. Проте, повністю ліквідувати дефіцит опадів в області з початку вегетаційного періоду їх кількості було недостатньо.

Найбільшим – 40 % до норми, він залишається в південних та північних районах області, проти 10-30 % на решті площ, а це значить повернення посухи у разі відсутності дощів та підвищення температури у серпні, як це буває останніми роками.

На сьогодні ж, запаси вологи під пізніми та технічними культурами задовільні та достатні. Тобто умови для формування та наливу зерна пізніх ранніх строків сівби – цілком сприятливі

Проте, така погода, а головне – тривале утримання високих температур грунту, була цілком сприятливою для накопичення крохмалю в бульбах картоплі. Тож урожай сформувався, хоч і невеликий, але з високими смаковими якостями.

А головне на сьогодні, з припиненням опадів, використати погожі дні наступного тижня, як для прискорення темпів збирання врожаю, так і для обробки овочевих та пізніх від шкідників та хвороб.