Сьогодні 13 серпня: цікаво знати

13 Серпня 2018 08:33

ua.depositphotos.com

13 серпня відзначається день пам’яті праведника Євдокима. У народі цей день називали Євдокимове заговіння, бо з 14 серпня починається Успенський піст.

У минулі часи наші пращури слідкували на Євдокима за сходом сонця: якщо воно при сході яскраво-червоне і незабаром ховається у хмари — можна чекати дощу.

За церковним календарем 13 серпня відзначають Передсвято винесення чесного Хреста Господнього. Також 13 серпня вшановують священномученика Веніаміна і з ним убитих мучеників Сергія, Юрія та Іоанна, праведника Євдокима і мученицю Юлітту.

Іменинниками 13 серпня є:

Євдоким, Улита, Яким, Веніамін, Сергій.

13 серпня відзначають:

  • Всесвітній день шульгів.

Чи знаєте ви, що:

13-те серпня вважається днем, коли було закінчено («в лето» 1073 року) першу давньоруську енциклопедію «Ізборник Святослава» — найдавнішу пам’ятку писемності Київської Русі.

«Ізборник» створювався для чернігівського князя Святослава Ярославича. Вважається, що він був переписаний з болгарського ориґіналу — збірника царя Симеона.

Існує ще «Ізборник» 1076 року. Тогочасна Русь вимагала книги, де читач міг знайти відповідь на питання: „Як жити людині?” Саме цим принципом і користувався її укладач Іоан, як визначальним і формував свою „хрестоматію” так, аби вона сприяла духовному зростанню читачів, формуванню їх естетичної свідомості.

Цікаво, що висловами зі збірника користувалися для написання своїх творів Володимир Мономах, Даниїл Заточник та ін.