У стрічці “Крути 1918” “знімалося” село на Черкащині

29 Січня 2019 19:25

Їх було триста – студенти та гімназисти. Майже сторіччя тому вони пожертвували своїм життям, аби спинити армію більшовиків під час наступу на Київ. Цю історичну подію вирішила екранізувати кінокомпанія Good Morning Film. Вихід повнометражного художнього фільму «Крути 1918» заплановано вже в лютому. Знімали стрічку в кількох регіонах України, зокрема і на Черкащині.

Одна з локацій для зйомок у селищі Цвіткове. Фото із сторінки фільму у Facebook «Крути 1918»

В середині грудня минулого року село Сигнаївка Шполянського району на 5 днів перетворилося на знімальний майданчик фільму. Локацію обрали не випадково. Адже в Сигнаївці досі існує старовинне вокзальне приміщення станції, збудоване у 1871 році, а на сусідній залізничній станції «Цвіткове» працює раритетний паровоз. У кінострічці в масових сценах знімалися місцеві селяни.

Бюджет фільму – 52 мільйони гривень. Половину суми профінансувало Державне агентство України з питань кіно. Інша частина коштів, за словами продюсера фільму Андрія Корнієнка, – це приватні інвестиції компанії.

В основі сюжету стрічки – події 1918 року біля залізничної станції Крути. Як зазначиврежисер стрічки Олексій Шапарєв, ця картина потрібна кожному громадянину України, адже всі мають пам’ятати про подвиг студентів, які самовіддано виступили проти «більшовицької чуми».

«Фільм починається з таємного політичного союзу між Україною та Антантою, коли Антанта, а це Франція і Англія, намагалися залучити Україну до цього союзу. Це була перша спроба українців увійти в Євросоюз, який поламали потім німці і більшовики, наступаючи на Крути, Київ. Ми розповідаємо історію простих, звичайних українців, на тлі великих масштабних подій», – пояснює автор сценарію Костянтин Коновалов.

Головною локацією для зйомок став національний парк «Межигір’я». У резиденції колишнього президента знімають Францію, ті сцени, з яких усе й почнеться у фільмі, і які введуть глядача в історичний контекст.