82 мішки сміття: в Черкасах містяни прибрали узбережжя Дніпра (відео)

25 Березня 2019 09:30

Узбережжя Дніпра та дно водойми на популярних пляжах Черкас прибирали активісти. Зібралися більше трьох десятків містян із мішками. Акцію “Чисті водойми – екологічно здорова країна” підтримали і водолази.

Ігор Маклашин, інспектор рибоохоронного патруля, за 20 хвилин назбирав у кущах два мішки непотребу.

“Воно небезпечно, що битого багато скла. І діти, і дорослі будуть купатися, ось вода прибуде, – це будуть травми, порізи і так далі”, – каже чоловік.

Більше трьох десятків активістів вийшли прибрати один із найпопулярніших пляжів у Черкасах у мікрорайоні Дахнівка. Прибрали не лише узбережжя, а й дно Дніпра. Тут працював водолаз.

Чоловік розповідає: “Небезпечне сміття, баночка якась, м’ячик, пакети. Найбільше целофану та пластику”.

Водолаз Едуард Ковальчук такими знахідками не здивований, розповідає: під водою багато сміття: “Там є і скляні пляшки, там все, що завгодно можна побачити”.

Сміттєзвалище на водоймах – уже звичне явище. Тож із року в рік активісти виходять на таку толоку.

“Чим більше таких акцій, тим більше людей будуть долучатися і потім допомагати природі. Сам прочитав у Facebook, вирішив допомогти, а так той, хто раз хоч би зібрав – той більше смітити не буде після себе”, – говорить черкащанин Сергій Ганненко.

Зібраний непотріб – то не лише чисті від сміття пляжі, а й врятовані життя птахів та риб. Головні вороги фауни – скло та пластик.

“Дуже це впливає на рибу, бо буває, що риба потрапляє в таку пастку, вона залазить в цей пакет, вилізти не може, починає, риба просто гниє у воді, тим самим вона розносить цю заразу по всій водоймі і страждають водні біоресурси другі, птахи – те ж само, вони заплутуються в ці пакети, бувають і на лапах, і на крилах, і в дзьобах ці пакети”, – каже заступник начальника відділу охорони водних біоресурсів Черкаського рибоохоронного патруля Андрій Тичков.

За півтори години прибирання наповнили непотребом 82 мішки. Його відправлять на утилізацію.

Джерело: 5 канал