Через теплу погоду можуть на півтора тижні раніше зацвісти плодові дерева

5 Квітня 2019 14:05

Тепла погода провокує передчасне цвітіння плодових, зауважують у Черкаському гідрометеоцентрі. Тут пояснюють – швидкість розвитку плодових дерев залежить від суми ефективних температур вище біологічного мінімуму, який для плодових вважається +5°. При сумі 88° зацвітають абрикоси, 125° – груші, 150° – вишні, 185° – більшість сортів яблунь. На сьогодні сума тепла складає близько 30°, що в півтора рази більше звичайного.

За розрахунками агрометеорологів, цвітіння плодових в області розпочнеться на 1-1,5 тижні раніше середніх багаторічних строків, а саме ближче до середини квітня може заквітнути абрикос, та практично одночасно з початку третьої декади решти дерев: груш, слив, вишень, а в кінці місяця – більшості сортів яблунь.

Однак, квітень у народі називають “плутнем”, бо часом плутає весну із зимою. Заморозки цієї пори – звичне явище.

Їх повторюваність у ранні весни у 2-й половині квітня становить 50 %, у 1-й декаді травня – 30 %. Це може призвести до зниження врожайності в першу чергу кісточкових – абрикосу, який зацвітає першим. Бутони і цвіт пошкоджуються при 2° морозу, а плодова зав’язь при 1° морозу.

Синоптики радять – необхідно слідкувати за прогнозом погоди, своєчасно вживати відповідні заходи щодо збереження садів під час цвітіння і не забувати, що всі роботи по догляду за садом (побілку, обприскування, обкопування стовбурів) необхідно закінчити до цвітіння.

Востаннє більш раннє цвітіння плодових спостерігалося в 2017 році. Тоді абрикоси зацвіли 5 квітня, а вже 26 квітня – яблуні. В цьому ж році, попри ранній початок весни та ранні строки набухання бруньок, через часті затоки холоду, цвітіння абрикосу розпочалося лише на крайньому півдні України, а в Києві в ботанічному саду зацвіли магнолії.