Лісівники розповіли про свої експерименти у Білозір’ї

22 Серпня 2019 16:43

На території Білозірського лісництва Черкаського лісгоспу розташований лісовий розсадник площею 1 га, де зростає понад 250 тисяч штук сіянців основних та супутніх лісоутворюючих порід. Чотири роки тому територію лісорозсадника обладнали системою крапельного зрошення, що сприяє оптимальному росту сіянців та їх відмінній якості.

lis-ck.gov.ua

Цьогоріч там зростає сосни звичайної – близько 200 тисяч сіянців, дуба червоного – 40 тисяч сіянців, дуба звичайного – 10 тисяч сіянців та горіха чорного – понад 1 тисяча сіянців.

Окрім того, білозірські лісівники експериментують – віднедавна почали вирощувати тут й нові для лісництва деревні породи. Як пояснює лісничий Володимир Фіалковський, це насамперед пов’язано з пошуком більш стійких до кліматичних змін порід та потребою у створенні змішаних лісових культур.

Наразі у білозірському лісовому розсаднику зростає понад тисяча сіянців карагани (акації жовтої) – ця чагарникова порода досить посухостійка та добре приживається на піщаних грунтах, а ще є гарним медоносом. У лісництві планують її висаджувати у буферних рядах при створенні культур сосни звичайної. А ще у лісорозсаднику зростає понад дві тисячі сіянців сосни жорсткої, для якої характерне зростання на бідних грунтах, у тому числі й піщаних, та яка є стійкою до посух.