Рада зняла недоторканність з депутатів: як голосували парламентарі з Черкащини?

3 Вересня 2019 12:28

Сьогодні Верховна Рада України 373 голосами за необхідних 300 підтримала в другому читанні закон №7203 “Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України). Він має набути чинності 1 січня 2020 року.

Хто голосував “за” зняття депутатської недоторканності:

  • “Слуга народу”  – 252 голоси;
  • “Опозиційна платформа – за життя” – 0 голосів;
  • ВО “Батьківщина” – 23 голоси;
  • “Європейська Солідарність” – 24 голоси;
  • “Голос” – 19 голосів;
  • Група “За майбутнє” – 22 голоси;
  • Позафракційні – 33 голоси.

Проти не проголосував жоден із парламентарів, троє утримались, ще 28 не голосували.
Жодного голосу за законопроєкт не дали лише представники “Опозиційної платформи – За життя”.

Як голосували парламентарі з Черкащини?

Із народних депутатів, обраних на мажоритарних округах на Черкащині, закон №7203 підтримали всі – і обранці від партії “Слуга народу”, і позафракційний (в цей момент) Антон Яценко.

Що таке депутатська недоторканність?

Недоторканність – це юридична гарантія правового статусу окремих категорій осіб, зокрема і депутатів, що полягає в захисті від примусу, який міг би бути застосований за звичайних обставин.

Недоторканність може розрізнятися за тим захистом, який вона надає своїм носіям, часом дії, силою, підставою виникнення тощо.

В Україні депутатська недоторканність, фактично, є необмеженою, а самих парламентарів без погодження Ради не можна затримувати навіть на місці злочину.

“Скасування касти недоторканних”

Під час розгляду цього проєкту Закону з трибуни Верховної Ради виступив Президент України Володимир Зеленський, який наголосив, що розгляд питання зняття депутатської недоторканності давно назрів і постійно відкладався:

“Хочу вкотре розвіяти всі міфи і маніпуляції. У депутатів зберігається індемнітет. Вони не будуть нести відповідальність за політичні рішення, за голосування чи будь-які політичні і публічні виступи. Мова про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності”.

Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський представляв законопроєкт у Раді:

“Проект Закону залишає чинною норму, згідно з якою депутата не можна притягнути до відповідальності за те, що він пропонує і говорить. Тобто зняття недоторканності – це не політичне переслідування. Мова йде про скасування касти недоторканних. Касти, якої не може бути в цивілізованій країні світу”.