В Умані рятували лебедів на ставу

7 Січня 2020 10:23

В Умані на Осташівському ставі залишилася зимувати пара білих лебедів. Городяни пильнували, щоб птахам ніхто не спричинив шкоди і щоб крилаті не вмерзли в кригу.Багато людей слідкують за птахами і підгодовують їх.

фото з мережі

Як повідомило видання umannews.city, днями екоінспекція Центрального округу, разом з активістами-природозахисниками провели операцію по порятунку лебедів на Осташівці. Став повністю покрився кригою і лебеді вже були не в воді, а сиділи на кризі, тому трохи підморозили ноги, та й по слизькій кризі злетіти не могли.

Екологи разом з тренерами відділення веслування Уманської ДЮСШ на човні наблизилися до вмерзлих птахів, розбили кригу та надати можливість птахам зігрітися у воді і піднятися в небо.

Орнітологи пояснюють, що лебедям не страшні морози до -2. У цих птахів є теплий лебединий пух і жирова змазка, а головна небезпека для них — це голод. Однак, якщо птахи здорові і можуть літати, то підгодовувати їх небажано — вони самі можуть знайти їжу. Лебедю досить ополонки діаметром хоча б п’ять метрів, щоб по льоду до нього не підібралися хижаки. Фахівці Угорського ценру реабілітації диких птахів рекомендують підгодовувати птаха в період морозів тільки в тому випадку, якщо це сірий перволіток, що ще не змінив оперення. Одному такому лебедю необхідний 1 кг. комбікорму раз на три дні. Така порція не привчить птаха до штучного годування, але й не дасть загинути в холоди. Також лебеді охоче їдять зерно, овес, кукурудзу, терті овочі та розмочене у воді сіно.

Для міських жителів важливо знати, що лебедів і качок не можна годувати хлібом — у птахів від нього починається ентерит.

Якщо ж лебідь не може злетіти і сидить на повністю замерзлому водоймищі — значить він дуже ослаблений або травмований. Такого птаха потрібно відловити й передати до найближчого центру реабілітації, у зоопарк або в екопарк.

Мисливці уманщини зразу ж після порятунку провели підгодівлю птахів і взяли на себе зобов’язання підгодовувати птахів весь морозний сезон.