Убивці відомого історика з Городища загрожує довічне ув’язнення

15 Червня 2020 14:23

Затримали вбивцю Андрія Тегерешвілі, якого вбили 11 червня, у Городищі. Нападник, щоб замести сліди, підпалив хату, яка була ще й музеєм.

У Городищі на Черкащині, 11 червня, вбили поета, письменника, патріота України, колекціонера і дослідника історії української Визвольної боротьби Андрія Тегерешвілі. Після вбивства нападник, щоб замести сліди, підпалив хату, яка була ще й музеєм.

Речник ГУНП у Черкаській області Дмитро Грищенко розповів про деталі справи:

“Він раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності. Йому оголошено про підозру у вчиненні низки кримінальних правопорушень передбачених частиною 2 статті 115 (Умисне вбивство), частиною 2 статті 194(Умисне знищення або пошкодження майна) частиною 4 статті 187 (Розбій) Кримінального кодексу України”.

За вчинене йому загрожує максимальна міра покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

За версією слідства, злодій наніс численні ножові поранення загиблому та підпалив його будинок. На території домоволодіння виявили закривавлений ніж. люди бачили, як до будинку потерпілого заходив місцевий житель. Після того як він пішов у будинку виникла пожежа. Поліцейські встановили його особу, за декілька годин встановили місцезнаходження зловмисника та затримали його.

В розмові зі слідчими затриманий розповів, що в день вбивства він прийшов до потерпілого попросити грошей. Чоловік йому відмовив. Він вдарив пенсіонера, схопив ножа та ніс йому ряд ножових поранень в область голови та тіла. Щоб приховати сліди злочину, підпалив будинок потерпілого, а сам поїхав до знайомого у сусідній район, де помився та змінив одяг, на якому були залишки крові.

Друг загиблого, городищенський поет Олексій Тичко, розповів, що особливу увагу покійний приділяв Визвольному рухові на Черкащині 1918-1932 року. Об’їздив усю Черкащину, шукав могили загиблих учасників Визвольного руху і деякі йому таки вдалося знайти.

“Жив Андрій не в простому будинку, а в музеї. За десятки років він стару, ще батьківську хату перетворив на музей. Амфори з трипільської культури, кістки мамонта, знаряддя праці минулих століть, сорочки-вишиванки, вишиті рушники і різні цікаві експонати минулого століття, і сьогодення знайшли свої місцях у всіх кімнатах його хати”, – розповів Олексій Тичко.

Поховали Андрія Тегерешвілі 13 червня на Спаському цвинтарі – він і жив неподалік.