На Черкащині зареєстровано випадок захворювання на ботулізм у 19-річного жителя села Геронимівка Черкаського району. Разом із дружиною вони вживали копченого ляща промислового виготовлення. Про це повідомляють у Головному управлінні Держпродспоживслужби в області.
Розлад зору, порушення ковтання, здуття живота, сухість у роті, диспепсичні явища у хворого проявилися впродовж кількох днів після вечері зараженим продуктом.
По медичну допомогу хворий звернувся лише через два тижні і був госпіталізований до Черкаської міської інфекційної лікарні у стані середньої важкості, де йому встановили діагноз “ботулізм”.
Чоловікові введено протиботулінічний полівалентний анатоксин, стан його покращився. Наразі він перебуває на лікуванні в інфекційному стаціонарі.
У Держпродспоживслужбі наголошують: при виникненні будь-яких із симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Ботулізм – це інфекційне захворювання з гострим характером перебігу. Хвороба розвивається в результаті вживання в їжу продуктів харчування, які заражені токсином ботулізму, а також самими збудниками захворювання.
Шлях передачі захворювання – харчовий. Людина заражається ботулізмом найчастіше після вживання зараженої їжі, як правило, консервів, м’яса, риби.