Черкаси: міська влада пішла бюрократичною війною на церкву?

25 Липня 2014 15:48
фото Назара Обідзінського

фото Назара Обідзінського

Арешт рухомого майна накладено на храм Покрови Пресвятої Богородиці (УАПЦ), що в Черкасах на місці колишнього кінотеатру “Зірка” по вул. Благовісна, 54. Громаду звинувачують у заборгованості за землю в понад 100 тис. грн.

“Лист під церквою валявся. Чому його не вручили мені в руки – невідомо, – говорить настоятель храму о. Назарій Кучерявий (на фото). – У листі – витяг про реєстрацію в державному реєстрі обтяжень рухомого майна. Це значить, що арештовано все, що є в церкві: хрести, кадила, ікони, рушники… Будемо служить на столах”.

Приміщення кінотеатру “Зірка” у 1995 році рішенням міської ради було передане у безоплатне користування громаді Храму терміном на 49 років. Наступ на церкву почався 2013 року, коли міськрада постановила брати з  громади помісячну орендну плату у розмірі 3 тисячі 200 грн., що, зрозуміло, є для неї непідйомною сумою. І це у той час, коли за понад 2 га землі у Першотравневому парку Церква Московського Патріархату  сплачує 1 грн. на рік.

“Основними прихожанами  нашого храму є люди переважно похилого віку, ветерани ОУН-УПА та патріотично налаштоване населення міста. Так, ми визнаємо, що борги є, сплачували ми може трохи з запізненням, але це не причина закривати церкву. Думаю, наступним кроком стане розірвання з нами договору про оренду. Невже, як у комуністичні часи, доведеться ховати ікони по хатах?, – з болем каже о. Назарій. – Громада наша бідна, це переважно старенькі люди. Жертвували для церкви рушники, сліпали над ними ночами, а я їх буду оддавать виконавцям? Ні клаптика!”.

Отець-настоятель вважає тиск на його храм цілеспрямованим: “Поки нас не доб’ють – не заспокояться”. 25 червня було здійснено погром і пограбування церкви. Затримали одного чоловіка, якого звинувачували в цьому. Втім, як удалося дізнатися о.Назарію, чоловіка цього визнали психічно хворим і відправили на лікування у Смілу. Священик прогнозує, що й справу щодо пограбування й плюндрування храму закриють.

Вочевидь, комусь із міської влади шматочок землі на Казбеті здався дуже ласим, робить висновок видання “Дзвін”.