17-річний гімнаст із Черкас – у заявці України на Євро зі спортивної гімнастики.

5 Квітня 2021 23:02

Збірна України зі спортивної гімнастики визначилася з попередньою заявкою на чемпіонат Європи-2021 – у неї потрапили шість чоловіків та чотири жінки. Поза заявкою на турнір залишився Олег Верняєв: він все ще відсторонений від змагань.

Ілля Ковтун – 6-разовий чемпіон Європи серед юніорів, дворазовий призер юніорського чемпіонату світу

Чемпіонат Європи-2021 зі спортивної гімнастики (тільки в особистих змаганнях) пройде в швейцарському Базелі з 21 по 25 квітня.

Водночас, у попередній заявці України є кілька дебютантів, серед них  17-річний Ілля Ковтун. Український гімнаст (народився у Черкасах) один з найперспективніших юніорів у світі, він здобув шість золотих медалей юніорського Євро-2020, а в 2019 році двічі підіймався на подіум на юніорському чемпіонаті світу.

На Євро-2021 Ковтун може дебютувати на турнірах такого рівня уже серед дорослих.

Наприкінці березня Ілля виступав на клубних змаганнях в Італії – разом з командою здобув “золото”, а сам показав найкращі результати на окремих снярядах (на паралельних брусах та коні), а також друге місце у вправах на кільцях.

На паралельних брусах Ковтун отримав оцінку 15.15  вдруге в кар’єрі його оцінили понад 15 балів.

Суспільне Спорт поспілкувалося про потрапляння Іллі Ковтуна в заявку на чемпіонат Європи та його подальші перспективи з головним тренером збірної України Генадієм Сартинським:

“Ілля – дуже сильний хлопець, один із лідерів. У нас на останньому чемпіонаті Європи Петро Пахнюк з оцінкою 14.7 [на паралельних брусах] став другим, то Ковтун в Італії отримав 15.15. У багатоборстві на чемпіонаті Києва Пахнюк набрав, здається, 84 бали, а Ковтун  87. Ілля уже стає одним із лідерів збірної”.

За словами тренера, Ілля Ковтун – найсильніший у команді саме у багатоборстві.

І він цілком може потрапити на Олімпіаду в Пекін, хоча на той момент йому ще навіть не виповниться 18 років.

На дебютному для себе чемпіонаті Європи Ілля Ковтун змагатиметься у багатоборстві – він боротиметься за здобуття окремої олімпійської ліцензії. Поки що в України є командна ліцензія, яка дозволяє заявити в Токіо чотирьох спортсменів.

Також українці можуть здобути одну окрему ліцензію в багатоборстві за умови хорошого виступу на чемпіонаті Європи.