Помер кераміст, чиї роботи прикрашають Черкаси

16 Квітня 2021 14:24

Панно “Князь Байда Вишневецький” на будівлі Черкаського музичного училища – родзинка Черкас авторства Микола Чуруканова

У вівторок 14 квітня 2021 р. відійшов у вічність відомий кераміст, член Національної спілки художників України з 1989 року Микола Чуруканов. Про це повідомляють у Спілці художників України.

Народився художник 30 серпня 1947 р. в с. Петрівка Донецької бласті. Закінчив Миргородський керамічний технікум ім. М.Гоголя (1973 р.) з відзнакою. Був учасником багатьох Всеукраїнських, обласних художніх виставок і симпозиумів з кераміки.

Протягом плідного творчого життя Микола Чуруканов створив багато керамічних панно, які стали окрасою будівель і парків Черкас і області.

Робота Миколи Чуруканова “Дідова пасіка”

Роботи автора легко впізнати за фольклорністю та особливим авторським стилем. Персонажі творів Миколи Чуруканова завжди в роботі, русі; оточені пташками, бджілками, квітами, глечиками. Вони хоч і не посміхаються, та неодмінно викликають посмішку у глядача. Кумедні, добрі та наївні круглолиці вусані, такі ж кругловиді молодички ніби зійшли зі сторінок давніх українських казок, характеризують кераміку Миколи Чуруканова в обласному художньому музеї.