У школі на Звенигородщині учні самі вирощують овочі для їдальні

28 Травня 2021 19:00

У селі Водяники, що на Звенигородщині, у шкільній теплиці вирощують овочі для їдальні. За словами директорки закладу Тетяни Мельниченко, з усіх шкіл громади їхня першою отримала таку конструкцію.

У теплиці на площі сорок квадратних метрів росте салат, петрушка, цибуля, редиска та огірки.

Встановили шкільну теплицю місяць тому. Встигли вже зібрати й перший врожай – десять кілограмів редиски та десять пучків зелені.

“Ми приходимо, дивимось на редьку і якщо бачимо в неї великі листки, значить вона виросла. Майже кожного дня її додають в салат, тому що вона смачна”, – розповів третьокласник Микита Кудря.

Чотирнадцятирічний Олексій Мовчан був серед тих, хто допомагав будувати теплицю:

“Два дні ми її складали. Перший день – ми каркас зробили, а на другий вже наклеїли плівку. А потім вже почали збивати дошки і завозити землю, сіяти, поливати”.

П’ятнадцять років працює у шкільній їдальні кухарка Катерина Гоменюк. Жінка розповіла, що теплицею задоволена, адже тепер можна готувати із власноруч вирощених продуктів:

“Ми такого досвіду не мали, але ми цьому раді. І на помилках, навчаємося, тож, якщо щось не так, то будемо виправляти. Салат є, цибуля, редька, огірки думаємо, що свої будуть. Редьку вже одну з’їли, іншу посіяли. Також редьку вже пересіяли і для дітей, які прийдуть у табір, буде нова, свіжа. Картоплі посадили лише на пробу”.

Директорка школи Тетяна Мельниченко розповіла, що до проєкту, у якому виграли теплицю, долучилися із задоволенням:

“Тому що це овочі, вирощені без хімічних добавок. Також діти будуть бачити як воно росте, і куди потрібно вкладати зусилля. Ми обирали садити ті овочі, що діткам знайомі, і які вони вже не вперше їли, але і ті, що швидко ростуть”.

За словами голови Водяницької територіальної громади Руслана Каюка, цей проєкт направлений на здорове та збалансоване харчування дітей. Нині теплиці облаштовані у двох школах:

“Торік працівники нашої громади написали проєкт, назвали його «Вітамінка». Проєкт писали для того, щоб забезпечити саме на весні дітей вітамінізованим харчуванням. У межах нього ми заробили дві теплиці з посівним матеріалом”.