28 червня 1569-ого почалася “польська сторінка” історії Черкас

28 Червня 2021 20:58

28 червня 1569 р. на вальному сеймі, який проходив у м. Люблін, була прийнята Люблінська унія. Вона остаточно закріпила злиття двох держав – Королівства Польського і Великого князівства Литовського – у єдину федеративну Річ Посполиту.

Окрім того, укладання цієї унії мало важливі наслідки для Черкас: місто, як і все Київське воєводство, які раніше підпорядковувалися Литві, увійшли до складу Польщі. Так розпочалася “польська” сторінка історії нашого міста.

А чи відомо Вам, що одним із делегатів унійного сейму від русько-литовської шляхти був черкаський і канівський староста князь Михайло Александрович Вишневецький (1529–1584)? А супроводжував магната до Любліна його служебник, черкаський і канівський підстароста князь Остафій Іванович Ружинський († 1587).

Уявний портрет князя Михайла Вишневецького можна побачити на відомій картині польського художника Яна Матейка “Люблінська унія” (1869). На цій же картині бачимо юного князя Януша Острозького (хлопчина у блакитному жупані), який пізніше, у 1594–1620 рр. очолить Черкаське та Канівське староства.

Дмитро Куштан, археолог, краєзнавець