У Черкасах відкрили меморіальну дошку легендарному архітектору на будівлі, яка розвалюється

16 Липня 2021 19:03

Сьогодні в Черкасах відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки знаменитому українському архітектору польського походження Владиславові Городецькому. На церемонії були присутні радник консула посольства Республіки Польща в Україні Яцек Гоцловський, представник Польського культурного центру імені Кароля Шимановського Геннадій Лінєвич, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

По суті, це “стара” дошка, яка давно висіла на стіні ЦДЮТу, але доповнена інформацією польською. Фото chmr.gov.ua

Дошку відкрили на стіні Черкаського міського Центру дитячої та юнацької творчості, зведеній 116 років тому Владиславом Городецьким як жіноча гімназія. Уже багато років будівля, яка пережила дві Світові війни, – в аварійному стані. Попри те, що в ЦДЮТ вчиться дві тисячі дітей, а творчий спадок знаменитого архітектора – родзинка Черкас, які не можуть похвалитися цікавою архітектурою, міські владці роками не фінансують ремонтні роботи, аргументуючи це браком коштів: на капремонт треба мінімум 30 мільйонів гривень (за оцінками 2020 року).

chmr.gov.ua

Утім, на сьогоднішньому дійстві Анатолій Бондаренко не лише закликав польську сторону допомогти лобіювати на вищому рівні відновлення історичних об’єктів державним коштом, до   а й продемонстрував готовий проект повної реставрації приміщення.

Тож час покаже, чи знайдуться реальні кошти на таке потрібне відновлення спадщини Владислава Городецького, чи обіцянки так і залишаться хіба що в пам’яті черкащан.