На сьогоднішній день в акваторії Кременчуцького водосховища, особливо в межах Черкас багато можна бачити риби, яка плаває біля поверхні води і не може зануритися вглиб.
Причиною всьому – це наявність в рибі хробака-ремінця (солітера). Це білий і довгий черв’як, який розвивається в черевній порожнині риби. Перебуваючи в черевній порожнині риби, ремінець досягає статевої зрілості черв’яком, після чого вже розпочинає своє розмноження, залишаючи яйця. Від риби солітер потрапляє в черевну порожнину птахів, які харчуються рибою.
Зараження цим паразитом найбільше схильні такі види риб, як: лящ, плоскирка, краснопірка, сазан, короп, щука, окунь.
Потрапляючи в кишечник разом з їжею, а потім – у порожнину тіла риби, паразити ростуть, харчуються за рахунок господаря, здавлюють внутрішні органи, викликають порушення їх функцій. У процесі росту цей паразит пошкоджує рибі плавальний міхур, який після цього не може функціонувати. Тому вона й плаває на поверхні.
Людям які наважуються споживати заражену рибу, слід знати: усунення дорослого солітера з риби жодним чином не є гарантією від не зараження паразитами. Справа в тому, що личинки досить стійкі до зовнішнього впливу. Після видалення нутрощів з черева тварини можуть залишитися яйця глиста, тому рибу потрібно добре промити і піддати термічній обробці. Солітер в рибі гине, якщо смажити або варити м’ясо при 55 градусах. Крім того, відомо, що паразит не виносить низьких температур. Так, глисти в рибі гинуть, якщо заморозити продукт на 10 і більше годин.
А от чого не потрібно вживати, то це в’ялену, суху, копчену та сиру рибу. Адже дані види риб не проходять температурної обробки, після чого люди заражаються ремінцями, які в свою чергу, можуть спричинити ряд захворювань та неприємних наслідків.
Не піддавайтеся небезпеці, не вживайте заражену рибу! А якщо побачили на поверхні води рибу, яку з легкістю можна піймати руками, зловіть її і викиньте! Таким чином Ви зменшите шанси зараження інших водних мешканців та птахів.
За інформацією Черкаського рибоохоронного патруля