В Черкаській обласній лікарні провели унікальну операцію із вилучення аневризми артерії головного мозку

18 Серпня 2021 16:00

У Черкаській обласній лікарні провели операцію з вилучення аневризми артерії головного мозку через прокол в паху.

Так, днями до обллікарні доставили 31-річну жінка з геморагічним інсультом, у якої за допомогою сучасного комп’ютерного обладнання на базі обласної лікарні і діагностували цю патологію. Жінка більше 10 днів перебувала в комі. Лікарям удалося вивести пацієнтку з коми, що дозволило провести операцію, яка дала шанс жінці на одужання.

Як розповіли в обласній лікарні, 14 серпня у відділенні інтервенційної радіології сумісними зусиллями черкаських лікарів за участю завідувача нейрохірургічного відділення КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради» Михайла Тончева та за підтримки компаній Medtronic Ukraine було проведене ендоваскулярне виключення (мікроспіралізація) аневризми лівої внутрішньої сонної артерії.

Унікальність операції в тому, що хірурги провели складні маніпуляції з артеріями головного мозку через невеликий прокол у паху, а не вдалися до трепанації черепа.

Операція тривала біля години, пройшла успішно та з мінімальною крововтратою. Наразі пацієнтка залишається під пильним наглядом лікарів Черкаської обллікарні та продовжує лікування.

Аневризма артерії головного мозку є однією з причин геморагічного інсульту. Для Черкащини це приблизно 40 випадків на рік. Патологія вроджена. Нажаль, в Україні в основному таку патологію виявляють вже після того як стався інсульт. Попередити його та вчасно отримати допомогу лікарів можна лише, пройшовши МРТ головного мозку або ангіографію судин. Основними симптомами, на які слід звернути увагу – це часті та сильні головні болі.

За статистикою у більшості випадків інсульт спричинений аневризмою артерії головного мозку стається у молодих людей віком 30-40 років.