Сьогодні 11 жовтня: цікаво знати

11 Жовтня 2021 06:41

У дохристиянські часи наші пращури поділяли рік на три частини: весну, літо і зиму. У цей період, який уже вважався зимою, давні українці молилися Триглаву, або Трояну, – триєдиному божеству, який, на думку вчених, символізував єдність трьох Богів: Ярила, Купайла і Дажбога. Ці Боги діяли у різні пори року, однак ніби символізували єдність дій. Ярило пробуджував Природу, Купайло досягає апогею влітку, а Дажбог дарує врожай восени.

У народі 11 жовтня спостерігали за березою, одним з найдавніших дерев, з якого, за легендою, починалося створення світу. Вважалося, що вона оберігає від злих духів і водночас є улюбленим деревом русалок. Отже, якщо восени листя на березі жовтіє з маківки – на ранню весну, а знизу – на пізню.

За церковним календарем 11 жовтня відзначають Собор преподобних отців Києво-Печерських та вшановують преподобного Харитона Сповідника; преподобного Харитона Сянжемського; преподобного Іродіона Ілоєзерського; пророка Варуха; мучеників Олександра, Алфея, Зосими, Марка, пастиря, Никона, Неона, Іліодора та ін.; благовірного князя В’ячеслава Чеського.

Іменинниками 11 жовтня є:

Олександр, Прохор, В’ячеслав, Марія, Харитон.