Школу у Пальчику на батьківщині Сергія Єфремова можуть назвати його іменем

22 Жовтня 2021 12:10

18 жовтня на Катеринопільщині Звенигородського району вшановували визначного земляка – академіка Сергія Єфремова. Саме цього дня 145 років тому він народився у священицькій сім’ї Єфремових (Охріменків) – Крамаренків. Вшанування відбувалось у Пальчику (рідному селі вченого) та в Катеринополі, що є нині центром громади, пишуть “Вісті Черкащини”.

На жаль, на сьогодні не збереглося ні церкви, у якій правив батько Сергія Єфремова (залишилось лише фото), ні родинного гнізда Єфремових, ні дякової хати. Пішли в засвіти і люди, які особисто знали літератора. «Про «живого» Сергія Єфремова в Пальчику сьогодні вже не пам’ятає ніхто. Останній раз про нього згадувала моя вчителька початкових класів Івашкевич Антоніна Купріянівна. На вечорі пам’яті в Пальчику вона казала: «Пам’ятаю, як мама в далекому моєму дитинстві говорила: «Вчора до нашого батюшки приїжджали хлопці – Сергій і Петро. Ночували на погрібнику, від когось переховувались». Це могло бути в 1918-му чи в 1919-му роках», – згадує професор-земляк Михайло Наєнко.

І все ж, пам’ять про цю родину в Пальчику жива. Є два пам’ятники (один Сергію Єфремову, інший – Сергію й брату Петру), хрест на місці колишньої церкви та музей. Поміж музейних раритетів найбільша цінність – добірка праць Сергія Олександровича та пояс, який, за переказами, належав саме йому. Радує, що з часів переходу до громади музей суттєво оновився, з’явились господарі, які навели в ньому лад, впорядкували та причепурили, осучаснили.

За участі керівництва РДА та селищної ради до обох пам’ятників було покладено квіти. Потім гості завітали у музей. Екскурсію проводили школярі Пальчиківського ЗЗСО. Варто зауважити, що діти справились із завданням на відмінно. Історію села та родини Єфремових переповіли в деталях, фахово і чуттєво. Було подано ідею присвоїти школі звання братів Єфремових. Голова райдержадміністрації Юрій Піковський таку ініціативу підтримав, наказав готувати подання.