Цей день в історії Черкащини: понад 96% черкащан підтримали незалежність України

1 Грудня 2021 11:00

Цього дня, 1 грудня 1991-ого, у Всеукраїнському референдумі за участі 90,1% виборців Черкаської області, занесених до списків, Акт незалежності України підтвердили 96,03% (по Україні – 90,32%) громадян, не підтвердили 2,8%. Недійсними визнали 1,2% бюлетенів.  Найменше незалежність підтвердили в Криму, та все одно це було більше половини голосів – 54,2%. Найбільше – на Тернопільщині (98,7%).

Результати референдуму засвідчили, що жителі Черкащини, як і увесь український народ, підтримали започатковані в кінці 1980-х років демократичні перетворення і прагнення жити в незалежній державі.

Одночасно жителі області голосували і за Президента України, віддавши 67,1% голосів за Леоніда Кравчука.

Саме 1 грудня 1991 року Україна стала по-справжньому суверенною. Тепер незалежність була волею мільйонів, а не тільки 346 депутатів. Є думки, що саме 1 грудня, а не 24 серпня має бути Днем Незалежності України.

Тільки після 1 грудня Україну почали визнавати інші країни світу: 2 грудня – Канада і Польща, 3-го – Угорщина, 4-го, коли ЦВК підвела підсумки плебісциту, – Латвія і Литва. 5-го – Російська Федерація, Аргентина, Болгарія і так далі.

Що було далі?

5 грудня Верховна Рада проголосила в “Посланні до парламентів і народів усіх країн”: “Договір 1922 року про утворення Союзу РСР Україна вважає відносно себе недійсним і недіючим”. Українці створили Радянський Союз, маючи в ньому блокуючий пакет – українці ж його і ліквідували.

8 грудня лідери України, Росії і Білорусі (“ключових” республік, які у 1922 році створили СРСР) підписали угоду про те, що Союз “як суб’єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування”.

Що характерно, жодна радянська республіка (за винятком хіба що балтійських) після українського референдуму не провела свій власний референдум щодо незалежності. Всім і так було зрозуміло, що без України Союз неможливий.

Кожен українець із 28,8 млн, які вибрали у бюлетені “ТАК, підтримую”, легалізував смерть СРСР.

А 25 грудня перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов оголосив про свою відставку. Грізний і величний, “імперія зла” Радянський Союз закінчив свій земний шлях.

За матеріалами “Історичної правди”