На Шполянщині назвали школу на честь відомого земляка-письменника

3 Лютого 2022 14:00

Навчально-виховний комплекс у селі Мар’янівка на Шполянщині назвали на честь українського літературознавця, публіциста, прозаїка і громадського діяча Михайла Слабошпицького,  уродженця села. У школі також діятиме музей його імені.

facebook.com/Світлана Короненко

“Перші кроки до увічнення Михайлової пам’яті зроблено. Віднині школа, в якій навчався Михайло Слабошпицький, носитиме його ім’я. У цій школі діятиме музей його імені. Готую нині матеріали для нього – одяг Михайла, ручки, якими писав, його книжки, рукописи, друкарську машинку, на якій віддруковано його найзнаковіші книги “Марію Башкирцеву”, “Українця, який відмовився бути бідним”, дитячі казки та інші твори у докомп’ютерну еру, – написала дружина письменника Світлана Короненко у фейсбуку. – Дякую сердечно директору школи пані Інні Шипінській. Окрема подяка Олексію Пірогову, Володимиру Боримському і Володимиру Поліщуку за підтримку!”.

Нагадаємо, Михайло Слабошпицький пішов із життя 30 травня 2021 року, незадовго до 75-річчя. Був членом Національної спілки письменників України. У різні періоди кар’єри працював редактором відділу критики газети «Літературна Україна», а також головним редактором газети «Вісті з України» та журналу «Вавилон-XX».

nspu.com.ua

З 1995 року став очільником видавництва «Ярославів Вал» та виконавчим директором Ліги українських меценатів. Крім того, Слабошпицький був співголовою координаційної ради Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

Серед його робіт є понад два десятки книжок для дітей та юнацтва, проза, публіцистика й літературна критика.

У 2005 році Слабошпицький став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка за роман-біографію «Поет із пекла (Тодось Осьмачка)».