Звенигородська райрада відмовилася виділити гроші на батальйон тероборони

9 Лютого 2022 14:30

Звенигородська райрада Черкаської області відмовилася виділяти 1,6 млн гривень перехідного залишку на потреби батальйону тероборони – депутати вирішили проігнорувати прохання голови Звенигородської РДА й залишити кошти на власні потреби, серед яких виплата премій та винагород.

фото ілюстративне з мережі

Про це кореспонденту “Укрінформ” повідомив голова Звенигородської РДА Юрій Піковський.

«Перед лицем можливої агресії з боку Росії Верховна Рада ухвалила «Закон про національний спротив». У відповідності до закону в районах формуються батальйони територіальної оборони. Звенигородська районна рада має з 2020 року 3,5 мільйона перехідного залишку. Раніше ці гроші йшли на фонд зарплат, а тепер цей фонд формує держава, яка дає субвенцію в розмірі 1 мільйон 294 тисячі щомісяця. Попри це та пряме звернення голови Черкаської ОДА про виділення на потреби батальйону тероборони 1 мільйона 600 тисяч гривень районна рада на чолі з головою Сергієм Струком вирішила проігнорувати це звернення на засіданні постійних комісій і залишити ці кошти в себе. Так вирішила комісія райради. Вважаю засідання комісії нелегітимним, оскільки одна із його членів працює в районній раді й має безпосередній конфлікт інтересів», – сказав Піковський.

Голова Звенигородської районної ради Сергій Струк заперечує наявність конфлікту.

«Ніякого конфлікту немає. Єдиним розпорядником цих коштів за законом є районна рада. Інші районні ради ці гроші витратили ще минулого року, а ми заощадили. У Золотоніському районі кошти на потреби батальйону територіальної оборони виділяють місцеві громади в розрахунку 11 гривень на кожного жителя. В нас РДА не захотіла працювати цим шляхом», – зазначив Струк.

За його словами, кошти субвенції, яку виділяє держава, йдуть лише на заробітні плати. А треба ще й розраховуватися за тепло, електрику й зв’язок. Райраді пропонують віддати власні гроші й потім просити субвенцію на комунальні послуги в громад.

«Вважаю, це нерозумно. Юрій Піковський вважає, що може поводитися в районі як цар, не питаючи думку інших. Він не хоче працювати з громадами. Натомість ми вже виділили військовій частині два транші в розмірі 294 тисячі й 60 тисяч», – розповів Струк.

Керівник Звенигородського батальйону територіальної оборони Олег Капишинський коментує ситуацію неохоче: «Я військова людина й виконую накази. Зараз чекаю фінансування. Для мене очевидно, що голова Звенигородської РДА Юрій Піковський гроші просить не для себе, а на захист держави».

Голова сусіднього із Звенигородським Уманського району Ігор Миклащук запевняє, що в Умані кошти виділені. Тут уже знайшли приміщення для зберігання зброї й для базування батальйону.

У Звенигородській районній раді представлені 6 партій. Більшість має Всеукраїнське об’єднання «Черкащани», представником якого є Струк.