7 порад як перейти на українську мову

22 Серпня 2014 11:30
gazeta.dt.ua

gazeta.dt.ua

“Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не розмовляють ті, хто її знає”, – ці слова іспанського політика Хосе-Марії Арце розлетілися в соціальних мережах як заклик спілкуватися рідною мовою.  Для більшості перешкодою стали психологічні бар’єри і страхи.

Отож, як перейти на українську в повсякденні:

Порада 1.   Позбавтеся страхів

Більшість українців, які не наважуються перейти на рідну мову в спілкуванні, знаходять однакові виправдання. Та це все міфи, які легко розвінчуються.

– “Я погано розмовляю українською мовою, і не хочу її псувати”. Жодна нація світу не володіє літературним варіантом рідної мови. Навіть жителі Західної України не говорять чистою українською.

– “Я з дитинства говорю російською, моя сім’я – російськомовна”. Уявіть, що з таким же переконанням ви спробували би жити, приміром, у США. Ви би продовжували говорити по-російськи?

– “Це мертва мова, ніхто в моєму місті не говорить українською”. Що ж, ви маєте шанс стати першопрохідцем і стати гарним прикладом для інших своїх земляків.

Порада 2.   Створіть україномовне середовище  

Почніть з пасивного накопичення української лексики. Дивіться кіно та серіали з українським дубляжем, читайте україномовну пресу і слухайте українську музику. Налаштуйте свій комп’ютер, інтерфейс програм і соцмережі на українську мову. Заходячи на різні сайти, здійснюючи платежі, в інтерфейсі вибирайте українську мову.

Порада 3.   Пишіть українською

У листуванні та спілкуванні в соцмережах переходьте на українську мову. У вас буде час на обдумування слів, тому ви будете почувати себе впевненіше, звикаючи думати українською. Крім того, ваше коло спілкування поступово звикне до вас україномовного і ви знайдете однодумців, з якими надалі зможете практикуватися в українській.

Порада 4.   Говоріть з незнайомцями  

Психологічний бар’єр найлегше подолати, якщо почати говорити українською насамперед із незнайомцями: в магазині, транспорті, на вулиці. Будьте готові, що ваша мова здаватиметься вам жахливою, але тільки практика і час допоможуть вам утвердитися в мові.

Порада 5.   Почніть розмовляти в побуті  

Почавши говорити українською мовою в побуті і на роботі, будьте готові пояснити причину такої зміни. Розкажіть рідним і друзям про свою позицію і попросіть їх підтримати вас у цьому прагненні. Пам’ятайте, російськомовні українці чудово вас розуміють, навіть якщо вони звертаються до вас російською. Практика довела, що навіть корінні росіяни розуміють українську, якщо говорити повільно. Будьте готові відчути, як складно підтримувати такий діалог, адже під час розмови люди автоматично використовують слова один одного. Треба навчитися не втрачати пильність. Краще говорите повільніше, але українською.

Порада 6.   Знайдіть досвідчених співрозмовників  

Важливо не просто говорити, а говорити правильно. Для цього важливо мати співрозмовника, який стане для вас прикладом. Слухаючи його мову, вам буде легше відповідати українською. Не бійтеся робити помилки і питати незнайомі слова. Так ви швидко збагатите свою лексику.

Порада 7.   Наберіться терпіння  

Для того, щоб не тільки вільно говорити, але і думати українською мовою, вам знадобиться майже рік. У цей період вам будуть необхідні перерви. Не бійтеся відпочити тиждень або місяць, а пізніше спробувати знову…

Роман Шацький