Створено шрифт, який відтворює почерк Шевченка (фото)

10 Вересня 2014 18:00

57_mainДо 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка в Україні створили унікальний шрифт, який повністю відтворює почерк знаменитого письменника і художника. Розробили шрифт, який називається Kobzar KS, українські графічні дизайнери Дмитро Растворцев, Лук’ян Турецький і Геннадій Заречнюк, а ініціатором інновації став мобільний оператор “Київстар”.

“Це перший подібний проект в шрифтовому мистецтві України. До цього не було практики оцифрування почерків і створення на їх основі шрифтів. Проект був досить складним. Адже є почерк, а є шрифт. І почерку стати шрифтом досить складно”, – говорить Лук’ян Турецький.

2_05

Проект є загальнонаціональним і реалізовується за підтримки Міністерства культури. “За допомогою автентичного почерку Шевченка, тепер можна писати листи своїй коханій, своїй мамі – все це робить нас ближче до магії генія. До того ж, це зроблено дуже вчасно – в рік 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка”, – каже міністр культури Євген Нищук.

3_02

Генеральний директор Національного музею ім. Шевченка, де зберігається рукописна збірка “Три літа”, Дмитро Стус додає: “У нас велика культура, але, на жаль, наша культура не технологічна. А це один з тих проектів, який враховує, що світ змінився, що він став візуальним”.

2_37

Закачати почерк Шевченка на свій комп’ютер можна у вільному доступі на сайті kobzar.kyivstar.ua. Ним можна набирати текст в Word, за допомогою нього можна зробити свій інтернет-мем або постер – на сайті є для цього спеціальний конструктор, написати лист за допомогою онлайн-форми і навіть зробити унікальний принт на футболку.

Джерело: Сегодня