Чиї професії зараз на плаву?

23 Вересня 2014 14:45

Внештатная-работаЕкономічна криза, девальвація гривні і війна. Ці три тісно пов’язані між собою причини в останні півроку визначають майже всі процеси, які проходять в Україні. У тому числі істотно впливають на ринок праці. Так, для одних криза обернулася втратою клієнтів, а значить, і доходу, поставивши безліч компаній на межу виживання (йдеться про банки, маркетологів і піарників, готелі і ресторани, юристів і навіть деяких ІТ-компанії, орієнтовані на внутрішній ринок). Таким компаніям доводилося скорочувати працівників, урізати зарплати і навіть закриватися. Іншим ситуація, навпаки, зіграла на руку – і вони продовжують зростати. Так, виробники вітчизняних ліків тільки виграли від того, що людям більше не по кишені дорогий імпорт, легпром піднявся на виробництві одягу для військових, а аграрії непогано заробляють на експорті своєї продукції (у валюті ціни на неї піднялися). Далі – більш докладно про стан справ у галузях.

БАНКІВСЬКИЙ СЕКТОР

Через економічний спад, зупинки виробництва на сході і точково – по країні, паніки вкладників, які кинулися забирати депозити, банківська сфера переживає не найкращі часи.

Єдині з фінпрацівників, хто зараз на підйомі, – фахівці по роботі з боржниками. “Зросла кількість неповернень по кредитах, і на колекторів зараз підвищений попит. Також активно набирають операторів колл-центрів. Це може бути пов’язано з тим, що у клієнтів виникає багато питань”, – каже аналітик порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна.

Прогнози в банківській сфері не дуже оптимістичні. “Поліпшуватися ситуація почне мінімум через рік, якщо вже зараз будуть зроблені кроки з порятунку банків і відновленню економіки. В кращому випадку через п’ять років ми прийдемо до рівня 2013 року”, – говорить президент Українського аналітцентру
Олександр Охріменко.

касир – 2000-4000 грн

оператор контакт-центру – 2500-3500

менеджер з обслуговування клієнтів – 4200-6500

ПРОМИСЛОВІСТЬ

Із загостренням ситуації на сході країни зупинилися металургійні, вуглевидобувні, машинобудівні підприємства, хімічна промисловість. Багато підприємств перейшли на скорочений режим роботи, а на деяких скоротили співробітників. Зате у легкій промисловості – підйом, хоч і незначний. Найкраще справи у тих, хто шиє форму та взуття для військових. “Фахівці потрібні постійно”, – відзначає директор Всеукраїнського об’єднання “Укрлегпром” Тетяна Ізовіт. За її словами, зростання зарплат в цілому по галузі не спостерігається. Але є окремі підприємства, де оклади зростають слідом за курсом валют: “Це фірми, які шиють одяг на експорт, працюючи на сировину постачальника. Розрахунок іде в євро”.

Ще одна тенденція – підприємства зі східних областей переїжджають в інші регіони. Наприклад, влітку директор приватного ательє, яке шиє шкільну та офісну форми, Анна Александрова переїхала з Луганської області в Чернівці: “Довелося швидко орендувати приміщення і набирати новий штат, щоб встигнути до шкільних ярмарків”.

Експерти відзначають, що навіть після того, як ситуація в країні налагодиться, важку промисловість так швидко відновити не вдасться. “Деякі підприємства зруйновані так, що навряд чи підлягають відновленню, тому я не очікую, що виробництво відновиться швидко, та ще й в тому ж обсязі”, – говорить Охріменко.

швачка, закрійник, кондитер – 4000-4500

металург – 4000-5500

начальник цеху 6500-8000

РЕКЛАМА, PR, МАРКЕТИНГ

Галузь почувається невпевненою, бо підприємства економлять і послугами рекламістів, піарників і маркетологів користуються значно рідше. “Нові бренди не заходять через побоювання інвесторів, що справа не піде через кризу і балансування країни на межі війни. З тієї ж причини з початку року десятки брендів пішли з нашого ринку. Ще й відкололися замовники з проблемних регіонів”, – пояснили в одному з PR-агентств. Відповідно, багатьом довелося “стискати” кадри або знижувати зарплати.

Але поки фахівців галузі звільняють не такими темпами, як в кризу 2008-2009 рр. “Роль аналітики та реклами теперь не нівелюють, як тоді. Але штат все ж підчищають, збільшуючи навантаження співробітникам, що залишилися”, – розповіла керівник Дослідницького центру hh.ua Уляна Маслова.

За словами керівника КИЇВ Ведучий Media Group, віце-президента PR-Ліги Сергія Лихоманенко, у вересні відчулося незначне пожвавлення в галузі через те, що почався бізнес-сезон. Але почуття невпевненості зберігається: “Зарплати співробітникам ми не міняли, але про підвищення мова не йде”.

Експерти вважають, що головний шлях до роботи галузі – стабілізація політичної ситуації та курсу гривні. “Цього року ми мало що встигнемо. Інвесторам потрібно якийсь час, щоб зрозуміти, що вливати гроші безпечно, і тоді є шанс, що галузь підніметься”, – підсумував Лихоманенко.

PR-менеджер, журналіст, копірайтер – 3000-6500

бренд-менеджер – 7000-8000

керівник департаменту – 10 000-15 000

АГРОСЕКТОР

Більш-менш справи йдуть у підприємств сільського господарства. Зокрема, у великих корпорацій, оскільки є стабільний попит на експортний товар: зерно, м’ясо, масло та ін. Тому багато компаній розширюють бізнес, шукають кваліфікованих фахівців і пропонують їм гідну зарплату.

У невеликих господарств ситуація складніша – вони намагаються просто втриматися на плаву.

За словами експертів, говорити про перспективи ринку сьогодні складно. Все буде залежати від того, в якому стані буде економіка в країні в цілому. “Якщо відкотиться курс долара, підніметься платоспроможність населення, подешевшає паливо, справи підуть на поправку. Є надії на весну, але дуже слабкі”, – пояснює директор агрогосподарства в Полтавській області Петро Савченко. За його словами, якщо ситуація не нормалізується, то невеликі господарства змушені будуть згортатися.

агроном – 5000-8500

геодезист – 4500-8000

продавець добрив – 5000-12 000

ЮРИСПРУДЕНЦІЯ

Тут  справи йдуть не найкращим чином, оскільки на їх послуги попит зараз невисокий. На кадрових порталах зазначають, що кількість резюме юристів поступово зростає з початку року, а в другому півріччі ситуація загострилася.

Щоб залишитися на плаву, деякі юристи вдаються до такого відносно новому виду бізнесу, як онлайн-консультації. “Але на такий підробці також заробити особливо не виходить. Люди неохоче платять за такі консультації (близько 100 грн). У загальній складності клієнтів стало менше на 50-60%”, – каже приватний юрист Ілля Копилов.

Прогнози по галузі не надто втішні, враховуючи те, що ринок переповнений юристами. “Щоб стати затребуваним фахівцем, я б радив їм отримувати додаткову освіту. Може бути, поглиблено вивчити іноземну мову з прицілом на закордонних клієнтів в майбутньому або роботу на західне представництво, оскільки ситуація в країні в найближчими місяцями не налагодиться”, – припускає партнер однієї з юрфірм.

юрист, юрисконсульт, правознавець – 3000-5000

помічник юриста – 2000-3500

начальник юридичного відділу – 10 000-15 000

ПРИВАТНА МЕДИЦИНА І ФАРМАЦЕВТИКА

Вітчизняна фармацевтика міцно стоїть на ногах, і їй прогнозують розвиток, оскільки курс валюти зробив зарубіжні препарати занадто дорогими для українців. Обсяги виробництва вітчизняних товарів зростають. «Швидше за все, так буде тривати і в найближчому майбутньому”, – зазначив глава однієї з київських фармкомпаній. На цьому тлі деякі компанії підвищили на 10-25% зарплати співробітникам. А ось у аптечних працівників доходи колишні.

Хоча в цілому справи у продавців ліків йдуть непогано. Незважаючи на підвищення цін на препарати через долар, люди не можуть відмовитися від лікування, та й волонтери “допомагають”, скуповуючи ліки для бійців АТО. “Іноді чек перевищує 30 000 грн”, – радіє продавець в одній зі столичних аптек.

У приватних клініках, хоч і дещо впала кількість клієнтів, але в цілому ситуація стабільна. Вони навіть можуть дозволити собі “полювання” на висококласних спеців, пропонуючи їм зарплати на 15-20% вище, ніж в 2013-му. Спостерігається гострий брак хірургів, алергологів та інших вузькопрофільних лікарів. “Хороших лікарів готові перекуповувати і пропонують їм всілякі бонуси. Наприклад, іногороднім допоможуть з житлом”, – зазначили в hh.ua. “Розрахунок на те, що хороший лікар призведе багато клієнтів”, – пояснили в одній з клінік.

провізор – 4000-6000

фармацевт, медичний представник – 5000-10 000

лікар приватної клініки – 8500-18 000

НЕРУХОМІСТЬ, БУДІВНИЦТВО

З поглибленням кризи справи у сфері почали погіршуватися. “Низці будівельних компаній довелося заморозити свої об’єкти, деякі сповільнили роботу і тримаються з останніх сил. Крім того, зараз проблематично взяти іпотеку в банку, та й черги охочих немає, як і на житло в розстрочку”, – описують ситуацію в Українському аналітичному центрі. Все це призвело до того, що ринок загальмувався і почалися масові скорочення робочих рук.

Директор будівельної фірми Ілона Корж розповіла, що поки звільненим майстрам вдавалося перебиватися на приватних замовленнях на утеплення будинків. Однак найближчим часом вони можуть знову залишитися без роботи, оскільки попит на їхні послуги до зими падає, плюс ремонти зараз мало хто робить.

При цьому ріелтори без роботи не сидять. “Зараз у агентств нерухомості спостерігається попит на послуги ріелторів. Якщо з продажем все складно, то житло орендують як і раніше активно”, – стверджує Тетяна Пашкіна. Аналітики сумніваються, що в найближчі місяць-два з’явиться попит на робітників будівельних спеціальностей. “Поки я бачу лише одну можливість для пожвавлення – якщо будуть виділені гроші на відбудову сходу країни”, – припустив Охріменко. В SV Development вважають, що цього року навряд чи вдасться реабілітувати галузь.

 інженер, будівельник-проектувальник – 4000-7500

ріелтор – 5000-7000

керівник будівельного проекту – 10 000-15 000 грн

ІТ-ТЕХНОЛОГІЇ

Працівники IT-галузі як і раніше залишаються в лідерах за рівнем зарплат, за даними порталів hh.ua і rabota.ua.

При цьому краще йдуть справи в аутсорсингу, ніж у комп’ютерників, що працюють на внутрішній ринок. Зарплати тим, хто працює на міжнародні компанії, як правило, платять в прив’язці до валюти, а у вітчизняних поспішили “зафіксувати” зарплатний курс (хоча він теж, як правило, прив’язаний до долара). “Коли курс став рости, пішли розмови, що платити нам будуть по курсу 8,5 грн / $, але все ж зупинилися на 10,5 грн / $”.ю – розповідає співробітниця однієї з IТ-компаній Діана Долянська. “Зараз ми працюємо в нуль і навіть невеликий мінус, – так оцінив ситуацію керівник невеликої IТ-компанії. – Ми працювали з рядом українських компаній. Так більшість з них відмовилося від покупки нового софта і зовнішньої техпідтримки. Ми навіть змушені були пару місяців платити людям по 50% зарплати”.

Аналітики кадрових порталів кажуть, що якщо ситуація в країні найближчим часом не налагодиться, може відбутися “відтік мізків”.

системний адміністратор – 4500-7500

веб-розробник – 6500-17 000

C / C ++ – програміст – 10 000-30 000

БЮДЖЕТНИКИ

У працівників, які отримують зарплату з держбюджету, ситуація навіть гірша, ніж у решти. Вчителі скаржаться, що їх погрожують відправити у відпустки за свій рахунок, зменшують надбавки і урізують години викладання, що позначається і на без того мізерній зарплатні.  Несолодко й медикам. “Зарплати затримують до місяця, усім працюючим пенсіонерам наполегливо рекомендують піти на заслужений відпочинок, а решті – взяти по два тижні відпустки за свій рахунок. Ще урізали деякі статті витрат – наприклад, на закупівлю ліків для невідкладної медичної допомоги та бензин для швидких”, – розповіла лікар однієї з райлікарень на Львівщині.

У комітеті ВР з питань соцполітики та праці відзначають, що всі проблеми – через дефіцит бюджету і що врятувати ситуацію можуть лише міжнародні кредити і стабілізація ситуації на сході. Але на кардинальні зміни на краще самі бюджетники в найближчі роки не розраховують.

вихователь у дитячому садку – 1700-2500

учитель молодших класів – 1800-2500

лікар вищої категорії – 2000-2500

ВАКАНСІЇ: шукають лікарів, колекторів і агрономів

Незважаючи на кризу, деяким працівникам навіть зараз не складає труднощів знайти роботу. За даними порталів з ​​працевлаштування, зараз в компаніях активно шукають колекторів, операторів колл-центрів, лікарів, фармацевтів, провізорів, агрономів, геодезистів, програмістів і ріелторів. Але головний акцент у таких вакансіях – на кваліфікацію і досвід фахівця, кажуть в кадрових агентствах. Такому працівнику роботодавці готові запропонувати зарплату вище ринкової і різні бонуси (наприклад, у вигляді оплати житла при переїзді).

КОНКУРЕНЦІЯ: найменше потрібні юристи й бухгалтери

За даними rabota.ua, зараз найважче знайти роботу юристам, топ-менеджерам, адмінперсоналу, бухгалтерам, фахівцям у сфері постачання, фінансів і випускникам вузів. Тут кількість відгуків на одну вакансію збільшилася на 36-83%. Також тут найвища конкуренція. Наприклад, в юриспруденції на одну вакансію претендують 9,5 людини, у фінансовій сфері – майже 10 (для порівняння: в IT – 2,1, фармацевтиці – 2,6). Роботодавці у зв’язку з кризою посилили відбір: “Намагаємося брати лише тих, хто на 100% підходить за вимогами”.

Джерело: domik.ua