Справу черкащан, які розікрали 22,5 мільйони бюджетних грошей, направили до суду

18 Серпня 2016 13:25
npu.gov.ua

npu.gov.ua

Ще 17 лютого в Черкасах оперативники Управління захисту економіки виявили і вилучили в офісі КП “ЧЕЛУАШ” пристрій для виготовлення відтиску печатки, а також майже 230 фіктивних печаток. З їх допомогою зловмисники проводили фіктивні (безтоварні) операції. Завіривши ряд документів підробленими печатками підприємства, зловмисники викрали 22,5 мільйони бюджетних коштів у вигляді податку на додану вартість.

Зловмисники налагодили певну “схему”, інформують у Національній поліції. Один з учасників злочинної групи незаконно виготовляв дублікати печаток реального суб’єкта господарської діяльності та отримував за пакетом фіктивних документів електронний підпис директора і електронну печатку юридичної особи.

У набувачів незаконного податкового кредиту з ПДВ проведено податкові перевірки. За результатами цих перевірок незаконно отриманий податковий кредит з ПДВ анульовано.

Матеріали кримінального провадження щодо одного учасника злочинної групи вже закінчені досудовим розслідуванням та направлені до суду. Відносно нього обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За вчинення кримінального правопорушення зловмиснику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5-ти до 12-ти років з конфіскацією майна.

Департамент захисту економіки наголошує: якщо бухгалтери або керівники суб’єктів господарської діяльності виявили в автоматизованих системах обліку ПДВ-звітності інформацію про здійснення операцій з невідомими раніше суб’єктами господарської діяльності, їм необхідно невідкладно звернутись до правоохоронних органів.