“Диявол – у дрібницях”, – у ДСНС розповіли про деталі аварії прогулянкового теплоходу на Дніпрі

14 Вересня 2020 14:00

Безумовно, будь-які події за тиждень, враховуючи аварію прогулянкового теплоходу “Герой Дубинда”, відходять на другий план. Що казати, галасу ця подія в місті викликала чимало.

Сьогодні, коли емоції трохи заспокоїлися, можна більш менш детально проаналізувати, що ж насправді сталося на Дніпрі.

Як свідчить моніторинг соціальних мереж, на думку багатьох диванних експертів подія не варта того ажіотажу, адже не становила небезпеки і не несла жодної загрози. Аргументи таких експертів зрозумілі : старе але міцне судно, спокійне Дніпро, – ну зупинилися двигуни, то що з цього? Кидай якір і чекай поки прийде буксир.

Проте диявол, як завжди, криється у дрібницях, а також у певних специфічних знаннях.

Як видно на чисельних фото, коли став двигун, то на кораблі зникло світло. А ось це вже дуже поганий знак. Зазвичай на теплоходах три двигуна, два ходових двигуна і один генератор, що виробляє електроенергію для живлення усіх систем плавзасобу.
Отже “Герой Дубинда”, не просто втратив хід, а й електричне забезпечення.

Ну то й що? Свічки, ліхтарі і романтична атмосфера для пасажирів!

Проте, треба розуміти, що електроенергія – це не лише освітлення, це ще живлення приладів та помп, що контролюють рівень води у трюмі. Яка, і це підтвердить вам будь який моряк, в трюмі є завжди, – мало, багато, то вже інше питання, але вона є, і саме помпи відповідають, щоб її було найменше.

Те, що все завершилося благополучно і ніхто не постраждав, це не збіг обставин, це результат планомірної підготовки та виваженої професійної роботи багатьох служб, які, на мій погляд, відпрацювали на відмінно.

Це і відділення пошукових водолазних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС, яке разом із водним патрулем Управління патрульної поліції на катерах супроводжували теплоход до Черкаського річкового порту і навіть провели евакуацію кількох пасажирів з дітьми. І сили та засоби Черкаської міської та обласної комунальні аварійно-рятувальних служб, які були приведені у готовність. І звичайно психологічна служба Управління ДСНС, яка працювала на місці події надаючи психологічну підтримку пасажирам теплоходу.

Тож, звертаючись до критиків та «експертів», які краще знають і можуть. Наступного разу пропоную не забивати сторінки чисельними порадами, а зробити щось конкретне, бодай запропонувати допомогу.

І головне, остання подія довела усім черкащанам, що поруч із ними, часто непомітні, але є люди, які завжди готові надати професійну та оперативну допомогу.
Напередодні професійного свята Дня рятівника, просто скажіть їм дякую!

Костянтин Проценко, управління ДСНС України в Черкаській області