Черкащан учили, як бути енергонезалежними

29 Квітня 2015 14:39

Zuy2BQM56v8До 18 години на Соборній площі в центрі Черкас триває презентація інфотуру “Енергонезалежність – наша спільна справа”. Тут містяни можуть більше дізнатися про енергоефективність та енергозбереження, економію і раціональне споживання ресурсів, стан вугільної, атомної енергетики, сланцевий газ, сталий транспорт, утеплення будинків, відновні джерела енергії, а також про те, як усі ці складові впливають на стан довкілля, і як саме кожний з нас може впливати на ситуацію в Україні.

Черкаси стали дев’ятим (і останнім) містом, куди завітали учасники інфотуру. Вся техніка, яка працює в рамках виставки, живиться від велогенератора і сонячних панелей.

“Це інфортур робочої групи зі змін клімату, куди входить 22 екологічні організації. Думаю, черкащанам буде цікавий сонячний колектор. Ми розповідаємо, яким чином можна створити його власноруч. Він ефективно економить електроенергію за рахунок того, що нагріває воду, яку можна використовувати в побуті. Його можна ставити також як літній душ або використувати в системі опалення”, – розповідає координатор заходу Ганна Гус.

DSC06875_новый размер

Широкою популярністю серед відвідувачів користуються брошури з публікаціями про утеплення будинків, способи енергозбереження й економії тепла й електрики та грошей. Все можна брати безкоштовно, а експерти консультують з проблемних питань.

Черкащанам також презентують велогенератор.

“Він працює на малих обертах. Досить невеликої кількості обертів, аби отримати напругу. Людина може накрутити на цьому механізмі 70 ватт на годину – у звичайному нормальному темпі, – розповідає Богдан Яремчук з “Асоціації велосипедистів Києва”. – Крутимо педалі – отримуємо напругу. Конвертор “випрямляє” напругу, а акумулятор – збирає. Від акумулятора можемо живити планшет, ноутбук, заряджати телефон. Фішка в тому, що енергії вистачає надовго”.

DSC06859_новый размер

На виставці також можна побачити вакуумний колектор. Це демонстраційний зразок.  “Учора в Кременчуці на виставці був великий вакуумний колектор, який показував усю свою силу: ми нагрівали воду і показували, що вона кипить, – Ганна Гус. – За рахунок стержнів у трубках вода нагрівається і його можна використовувати для опалення”.

О 15 годині на Соборній площі в рамках інфотуру “Енергонезалежність – наша спільна справа” проведуть майстер-класи з обслуговування велосипедів.