У Черкасах виборці самі пропонують продати свої голоси

24 Вересня 2015 12:14

11692675_1876555385903928_4624147278989574187_nНечесним на руку політикам не треба й морочитися, щоб на виборах купити прихильність електорату – продуктовими наборами, дитячими майданчиками чи екскурсіями по святих місцях. Виборці самі готові продати свій голос.

Ось що розповів черкаський “свободівець” Андрій Куча у своєму фейсбуці.

“Ще такого не бачив у своєму житті. Уже пропонували через листи на пошту керувати штабоми, давали поради, як можна підкупити людей чайниками і багато інших послуг, що стосуються виборів.

Сиджу вчора на офісі з кандидатом у міські голови Ярослав Нищик, а ж тут заходить здоровий чоловік, років 40, і каже, що він продає голос. Питає, чи готові ми його купити. Говорить: зараз дуже скрутно з грошима, бракує практично на все. Пропонує навіть голоси своїх родичів. Ми, звичайно, сказали, що таким не займаємось, і що це неправильно.

Прикро, що кандидати, які йдуть до влади шляхом підкупу, настільки привчили виборців до цього, що тепер вони вимушені шукати, кому б себе “запропонувати”. Тепер зрозуміло, чому багато бордів по місту із номерами телефонів організацій, які “запрошують до команди”. Зрозуміло, що прості смертні від них не балотуватимуться. Мабуть, це для тих, хто шукає роботу чи легких грошей. Шкода людей, які ходять жебракують, не розуміючи, що бідними є через те, що продаються…”.

Тим часом, за словами політтехнолога Катерини Одарченко, продати свій голос на виборах 25 жовтня готова ледь не половина виборців.

“50 відсотків виборців готові продати свій голос, за останніми дослідженнями центру “Соціс”. Зараз таких більше, ніж було під час попередніх кампаній. Тому кандидати й ідуть цим простим шляхом, – сказала експерт у інтерв’ю gazeta.ua. – Найбільше використовуватимуть тему соціальної справедливості, але в різних формах. Зокрема, й роздаватимуть “подарунки” – ту ж гречку. Та не слід говорити, що люди, які її беруть, – погані. Вони отримують 1200 гривень пенсії й не можуть за неї вижити. Погані ті, хто використовує такий передвиборний хід. Якщо справді хочеш дієво допомагати людям – май постійну соціальну програму. Коли ж вона працює тільки перед виборами – це підкуп”.